ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Írország

A dalfesztivált hétszer is megnyerő Írország 1965-ben vett részt először a versenyen és első győzelmére mindössze 1970-ig kellett várnia. A ’90-es évek igazi kánaán volt: 1992-1994 között zsinórban három alkalommal is aranyérmet zsebeltek be, majd két évvel később, 1996-ban is megnyerték a versengést. A 2008-as két elődöntős rendszer bevezetése óta az esetek nagyobb részében nem jutottak döntőbe előadóik, illetve ha be is jutottak, ott maximum a 8. helyet foglalták el (2011, Jedward – Lipstick). A tavalyi versenyre Lesley Roy-t nevezték és a pandémia miatt elmaradt 2020-as rendezvény után idén is őt bízták meg, hogy képviselje az íreket – dalának címe a Maps (Térképek).

A 34 éves énekes-dalszerző egészen korán elkezdett a zenével foglalkozni: mindössze 10 éves volt, amikor megkapta első gitárját. Az első elkészült dalok is erre az évre datálódnak vissza. 13-14 évesen úgy érezte, hogy itt az ideje megmérettetnie magát, így több versenyre is benevezett.

Debütáló albumát 2008-ban jelentette meg, Unbeatiful címmel, azóta újabb nagy albuma nem jelent meg, de zeneszámai igen (többek között a tavalyi „Story of my life” és az idei „Maps” sem jelent még meg albumon). Ez az első lemez sajnos nem aratott túl nagy sikert, így az amerikai kiadó céggel kötött szerződése nem sokkal a megjelenés után megszűnt. Az ezt követő években inkább, mint dalszerző volt jelen: írt dalt Katy Perrynek (Slow Goodbye) és Adam Lambertnek is.

Küldön érdekesség: A WWE birkózó televíziós produkcióban minden egyes indulónak van egy saját belépő zenéje. Ember Moon dalát, a „Free the flame”-t Lesley Roy írta és énekelte fel.

Az énekesnő két helyen éli mindennapjait: részben Írországban, részben pedig New Yorkban. Lesley 13 évvel ezelőtt jött össze Laurennel, 2010-ben pedig hivatalossá is tették szerelmüket: összeházasodtak – tavaly decemberben ünnepelték 10. évfordulójukat. Feleségével egyébként főként New York-ban élnek, de az Eurovízióra való készülés miatt idén év elején visszaköltöztek Írországba.

„Levetem páncélom, hadd szabaduljon fel minden bennem rejlő energia. Nem félek a szörnyektől, a rémálmaimtól – megküzdök velük! Könnyű lenne elszaladni, maradni nehéz: színeket találni a szürkeségben. Azt hittem, hogy már minden rendben van, de tévedtem: kétszer is a padlóra kerültem, de most már kétszer olyan erős vagyok. Mindez idáig a rossz helyeket kerestem, túl sok arcot láttam, de rájöttem, hogy csak egy járható út van: mégpedig a hazafelé vezető út. Ehhez be kellett járnom a hosszú utakat, felfedeznem a téveseket is, mert nem láthattam előre az összes jelzést, az összes hibázási lehetőséget.”

Lesley idei dala, a „Maps” a helyes út megtalálásáról szól, ami a szöveg alapján a hazatérés útja (ömagunk megtalálása), de ehhez megannyi akadályon kell átverekedni magunkat és sokszor el kell tévedni, hogy jól tudjunk tájékozódni és a helyes döntéseket hozzuk meg: „A lelkem a térkép, a szívem az iránytű és én vagyok az út.”

Mind a „Maps”, mind a „Story of my life” megalkotásában részt vett Lesley is, idei dalán még Philip Strand, Emelie Eriksson és Lukas Hällgren (a Luca Hänni által előadott „She got me” dal egyik szerzője) dolgozott.

Az énekesnő mindkét dalát szerettem és szívesen hallgatom is. Nincs olyan érzésem, hogy túl sokat akarna Lesley: találjuk meg a helyes utat, ismerjük meg magunkat és élvezzük az életet. Bármelyiket is hallgatom, boldogsággal töltenek el. Nektek hogy tetszik a Maps?

https://www.youtube.com/watch?v=z6ZUBzqPxds

(wikipedia.org, eurovision.tv, wiwibloggs.com)

About Author

Napi Eurovízió 2021: Írország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top