ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Ukrajna

Ukrajna az Eurovízió történetének egyik, ha nem a legsikeresebb országa. Hét top 5 eredménnyel büszkélkedhetnek, ami a harmadik legjobb eredmény a 21. században, az oroszok és a svédek után. Az öt automatikusan döntős országon kívül egyedül Ukrajnának sikerült eddig minden évben döntőbe jutnia. Az ukránok 2003-ban debütáltak a versenyen, majd 2004-ben meg is nyerték az isztambuli Eurovíziót Ruslana – Wild Dances című dalával. Második győzelmüket Jamalának köszönhetik, 2017-ben Kijev adhatott otthont a fesztiválnak.

Az ország nagyon jól ráérzett az új eurovíziós trendekre, 2020 óta ez lesz már a harmadik év, hogy anyanyelvi dallal szállnak ringbe a trófeáért. Tavaly a Go_A nagy sikert ért el a SHUM-mal, meglátjuk hogy az idei küldöttjük, a Kalush Orchestra folytatja-e a sort. Vélhetően a sikerszériájuk nem idén fog megszakadni, sőt keleti szomszédaink jó eséllyel akár meg is nyerhetik a 2022-es dalfesztivált.

Az ukrán közmédia a korábbi évekhez hasonlóan idén is megörvendeztetett bennünket egy szaftos botránnyal. Alina Pash nyerte a Vidbir 2022-t ’Shadows of Forgotten Ancestors’ című dalával, azonban végül visszalépésre kényszerült. Bővebben olvashattok erről korábbi cikkünkben:

https://eschungary.hu/ukrajna-alina-pash-shadows-of-forgotten-ancestors/

Végül a nemzeti döntő második helyezettje, a Kalush Orchestra kapta meg a jogot az ország képviseletére, ami egy nagyon jó döntés volt a közmédia részéről. Ők kapták ugyanis a legtöbb közönségpontot a hazai versenyen, nem volt tehát kérdés hogy a zenekar elvállalta az eurovíziós szereplést.

Két nappal azután, hogy bejelentették a Kalush Orchestra eurovíziós részvételét, Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hosszú hetekig bizonytalan volt az ország idei részvétele, azonban az állami szervek végül engedélyezték a Kalush tagjainak Ukrajna elhagyását és ezzel megkezdhették európai körútjukat. A zenekar tagjai a verseny után folytatják önkéntes munkájukat az országban, és továbbra is azon fognak dolgozni, hogy segítsék a háború sújtotta régiók lakosait.

A Kalush Orchestra egy ukrán hip-hop formáció, zenéjükben ötvöződnek az etnikus motívumok a modern zenével. Tagjai tradicionális ukrán hangszereken játszanak, ami jellegzetessé és különlegessé teszi a dalaikat. A banda a nevét a Kárpátok lankáin elterülő ukrán kisvárosról,  Kalush-ról kapta, mely az egyik tag – Oleh Psiuk szülővárosa is egyben. Külön érdekesség, hogy a Kalush egyik tagja, Ihor tavaly a Go_A színeiben tűnt fel a rotterdami Eurovízió színpadán, idén ismét megszólaltatja majd népi hangszerét a Torinói színpadon.

A Stefania Oleh édesanyjának tiszteletére íródott, aki csak az ukrán nemzeti döntőn, a Vidbir dalválasztón hallotta először a dalt, láthatóan meg is hatódott közben. A Stefania az ukrán folk zene, a hip-hop és a rap keveréke. A banda célja az volt, hogy megismertessék velünk a gyökereiket, és egyben megmutassák, hogy hogyan lehet valamit a múltból felhasználni úgy, hogy az a jelenben is működjön.

Stephania anya, Stephania anya
Virágzik a mező, de az ő haja egyre szürkébb.
Édesanyám, énekeld nekem az altatódalt,
Szeretném hallani a kedves szavaid!


Ő ringatott, mikor gyermek voltam, ő adott nekem ritmust
Nem veheted el az akaraterőmet, mert azt tőle kaptam.
Úgy gondolom, ő többet tudott mint Salamon király.
Mindig meg fogom találni a hazámat, akkor is ha az összes út elpusztult.


Akkor sem keltett volna fel ha vihar volt odakint,
ahogy akkor sem mikor a nagymamával veszekedett.
Mindenkinél jobban bízott bennem.
Mikor fáradt volt, akkor is énekelte nekem az altatódalt.

Nem vagyok már többé gyermek, de ő mindig úgy fog gondoskodni rólam.
Édesanyám, te még mindig fiatal vagy.
Ha nem becsülöm meg a kedvességed, a kilátástalanság felé haladok!


Stephania anya, Stephania anya
Virágzik a mező, de az ő haja egyre szürkébb.
Édesanyám, énekeld nekem az altatódalt,
Szeretném hallani a kedves szavaid!

A dal és a színpadi produkció kulcsszimbóluma az „anya”. Az anya szemei meggyógyítják a lelket, az anya kezei megvédik a gyermeket, az anya földre hulló könnyei pedig új életet hoznak.
A dal szövege szívbemarkoló és könnyen értelmezhető, viszont egyes dalszövegrészek – leginkább a „Mindig meg fogom találni a hazámat, akkor is ha az összes út elpusztult.” – mára sajnos más értelmet nyertek. Sok ukrán szívéhez közel került a dal az elmúlt hetekben, az anyát ugyanis sokan Ukrajnával, az ukrán anyafölddel kezdték el összekapcsolni.

A színpadon az anyai szeretet üzenetét szeretnék átadni, mellette az ukrán lélek ereje is megelevenedik, egy gazdag és egyedülálló kultúráé, ami most támadás alatt áll. A vokalisták történelmi ruhákat viselnek majd a színpadon, a ledfalon pedig az univerzum végtelenségét, annak ürességét és hűvösségét ábrázolják, mely életre kel a Kalush Orchestra anyaországának, Ukrajnának fényében. A háttérben az anya könnyező szemeit láthatjuk majd, ami az elveszett tavaszt szimbolizálja, a kezeivel viszont védi a kék-sárga univerzumot.

Ukrajna számomra minden évben óriási kedvenc az Eurovízión, 2018 óta nem tudtak olyan dalt küldeni, ami ne lett volna az abszolút kedvenceim között. Ukrajnában hemzsegnek a tehetséges előadók és a kiváló dalszerzők, valamiért ebben az országban olyan szinten magasan van a színvonal a  zenei palettán, hogy az világviszonylatban is kiemelkedő. Nem tudom hogy csinálják, de irigyek lehetünk rájuk …ha a háború miatt nem is, de a zene terén mindenképpen.

Ukrajna jelenleg toronymagasan vezet a fogadóirodáknál, 46%-os esély mutatkozik a győzelmükre. Az e heti próbákat elnézve síkegyenes pályán menetelnek a győzelem felé. Mivel várhatóan a zsűrinél és a közönségnél is előkelő helyen végeznek majd, nem látom akadályát a sikernek, komolyabb kihívójuk nemigen lesz szerintem.

Sokak véleményével szemben én úgy gondolom, hogy ennek a dalnak a háborús körítés nélkül is nagy esélye lenne behúzni az idei évet, hisz már az offenzíva előtt is 5. helyen voltak a fogadóirodáknál. A dal rendkívül szép és megható üzenetet hordoz, anyanyelven hangzik el, hemzseg a tradicionalitástól, de közben újszerű is egyben. Miről kéne szólnia az Eurovíziónak ha nem erről? 🙂

Személyes listám harmadik helyét ítélem az ukránoknak, a döntőben az első helyre várom őket. Sok sikert kívánunk nekik Torinóban! 🇺🇦

eurovision.tv, wiwibloggs.com, cbc.ca

About Author

Napi Eurovízió 2022: Ukrajna
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top