ESC Hungary

Junior 2020

Napi Junior Eurovízió: Szerbia

Szerbia független országként 2006-ben vett részt először a Junior Eurovízión, előtte egy évvel korábban 2005-ben még Szerbia és Montenegróként vettek részt. Az ország még nem nyert versenyt eddigi történetük során. Két alkalommal végeztek a harmadik helyen, ebből az egyiket Nevena Božović szerezte országának, aki 2013-ban a Moje 3 lánycsapat tagjaként képviselte országát a svédországi Malmö városában és 2019-ben pedig szólóban állt színpadra az Eurovízión, Tel-Avivban. Ugyan Szerbia még nem nyert Junior Eurovíziós Dalfesztivált, de így is a 10 legjobban teljesítő ország között szerepel.

Idén szomszédaink a 14 éves Petar Aničićot választották országuk képviseletére a Heartbeat (szívverés) című dalával. Petar a fővárosban, Belgrádban él szüleivel és testvérével. 4 éves korában szippantotta be a zene világa, amikor elkezdett zongorán tanulni, amit a nagymamája oktatott neki. De rengeteg időt tölt tanulással is, például történelemmel, földrajzzal, illetve idegen nyelvek tanulásával. Folyékonyan beszél angolul, de emellett tanul németül illetve spanyolul. Érdekelt a sportokban is, de később jogi pályán szeretne elhelyezkedni! Eddigi legnagyobb eredménye a karrierjében, hogy ő képviselheti Szerbiát a 2020-as Junior Eurovíziós Dalfesztiválon. Legnagyobb álma, hogy sikeres ügyvéddé váljon. Legnagyobb példaképe a magyar felmenőkkel rendelkező amerikai énekesnő, Kesha.

Petar kivette a részét mind a zene, mind a szöveg írásában. Vélhetőleg számomra ezért is nem tűnik egy minőségi dalnak. Személyes véleményem szerint lapos, szinte végig ugyanazt hallgatom. Nem építkezik a szám, nem történik benne semmi, viszont 14 éves létére egy ilyen dalt összehozni nem kis munka, ezért minden tiszteletem az övé. Magával a szöveggel nincs baj, mert szerintem egy jól összerakott darab, viszont a tartalmával nem tudok azonosulni. Nekem ez már túl szerelmes, túl békepárti (ami természetesen nem baj csak ez már szerintem sok). Petar kedvenc részlete a dalból: „Mondd el, mondd el: amikor találkozunk, A szél hang nélkül marad …? Csak egy szívdobbanást hallok, Csendes, ahogy forog körülöttünk a világ”. Ez egyébként szerintem is a legjobb rész a dalból, de van egy kedvenc szava is, ami a dal címe, a Heartbeat, mert ez számára leírja a szeretet szót. Petar elvarázsolná a világot szeretettel, mert akkor nem lennének háborúk vagy gyűlölet az emberek között.

Részlet a dalból tükörfordításban:
Te is ugyanarra gondolsz
Amikor találkozunk?
Hogyan fürdik az ég a napfényben
És a Föld abbahagyja ritmusát.

Petar előtt emelem a kalapom, hogy részt vett dalának készítésében, viszont én nem érzem át. Szerintem Szerbia ennél többre is képes ahogy Petar is. Ebben az évben Szerbia véleményem szerint nem fog fényes helyezést elérni, mondjuk nincs is most túl sok induló szóval még bármi kisülhet belőle. Sok sikert kívánok Petarnak!

https://www.youtube.com/watch?v=6vvX26qtS58

(junioreurovision.tv)

About Author

Napi Junior Eurovízió: Szerbia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top