ESC Hungary

Rajongunk

Eurovízió 2006: Lordi élesben, most először HD-ben!

Az 51. Eurovíziós Dalfesztivált 2006 májusában közvetítették. Ebben az évben Magyarország pénzügyi okokból nem vett részt a versenyen, ezért a magyar nézők online, vagy más, a fesztiválon résztvevő ország televíziós közvetítésén keresztül tudták nézni. Az Eurovíziót szervező EBU Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége most egy olyan videón keresztül osztotta meg a 2006-os döntőt, amit eddig még soha nem publikáltak. Az EBU, a házigazda görög ERT közmédia, a müncheni Műsorszolgáltatási Technológiák Intézete, az olasz RAI közmédia kutatási és fejlesztési laboratóriuma, valamint a brit BBC médialaboratórium közös kutatási kísérletének köszönhetően a 2006-os Eurovízió döntőjének nagy részét nagy felbontásban (HD minőségben) is rögzítették. Ezt sohasem tervezték az eredeti élő show részévé tenni, kizárólag kutatási célból készítették el. Ez a kutatás mérföldkőnek számított a HD közvetítések széleskörű elterjedésében, illetve a technológia részleteinek és feltételeinek megosztása az EBU tag közmédiákkal szintén fontos volt, hogy a különböző társaságok még pontosabban tervezhessék meg a jövőbeli technológiai fejlesztéseiket. Napjainkban a kutatások az Ultra HD közvetítések és a magas dinamikatartományú HDR közvetítések körül forognak. A nagy tech guruknak biztos sokat mond, hogy ez a felvétel szolgált alapul például a H.264 nagyfelbontású videó tömörítő technológia kialakításának is.

Eurovízió 2006: A közönség várakozik a nagy döntőre. YouTube képernyőfelvétel a 2006-os fesztivál HD verziójáról.

Sok aspektusában különbözik ez a felvétel ahhoz képest, amit a nézők láthattak 2006 május 20-án. 2005-ben Kijevben, amikor Magyarországot a NOX képviselte, a görög Helena Paprizou vitte el a trófeát, ezért rendezhette meg Görögország az első Eurovíziót a fesztivál történelmében. Habár hivatalosan az Eurovízió első HD minőségű közvetítése 2007-ben Helsinkiben volt, az előző évben Athénban épp ezt a rendszert tesztelték. A rajongók tudhatják, hogy a fesztivál 65 éves történelme alatt a verseny rendezését mindig különböző műsorszolgáltatók kapták meg, ezért ütközik nehézségekbe a korábban archivált fesztiválok felújítása és megtisztítása bizonyos esetekben az aktuális közmédia kommentátorának hangjától (például Koppenhága 1964), ha csak az a felvétel maradt fenn. Mindenesetre a finn Lordi győzelmét HD minőségben is rögzítette a görög ERT, learchiválták a közmédia székházában és az évek során feledésbe merült. Szerencsére, most 16 évvel később rábukkantak ismét ezekre a felvételekre, tegnap este pedig le is vetítették az Eurovízió YouTube csatornáján a nagyközönség előtt.

Az egész felvétel olyan, mintha kicsit a kulisszák mögé tekintenénk: a fellépők közötti képeslapok helyett a verseny helyszínéül szolgáló olimpiai csarnok belsejét láthatjuk, ezzel együtt láthatjuk a színpadi előkészületeket is két produkció között. Az egyik „szárnyaló kamera” hagyományos, SD minőségben veszi a színpadot, ezért sokszor van éles váltás az SD és HD minőség között, illetve az eredeti grafikai elemek helyett az élő adásba beúszó feliratokat most utólag rakták bele, az eredeti grafikai megoldásokat nem rögzítették a kísérleti felvételen. Ezzel együtt igazán izgalmas élményt nyújt HD-ban a moldáv Natalia Gordienko (ESC 2006, 2021) első eurovíziós fellépése Arseniummal, az orosz Dima Bilan (ESC 2006, ESC 2008 győztes) küzdelme az első helyért, a bosnyák Hari Mata Hari sikere Željko Joksimović (ESC 2004, 2012) segédletével, de jó szívvel nézhetjük a török Sibel Tüzün csillogását, a spanyol Las Ketchup forgolódását az irodaszékeken, vagy éppen a legendás horvát Severina őrületét az Afrika Paprikával. És persze Lordi showja ilyen minőségben még lenyűgözőbb.

A felvétel már visszanézhető az Eurovízió YouTube csatornáján, és korlátlanul megnézhető.

(eurovision.tv)

About Author

Eurovízió 2006: Lordi élesben, most először HD-ben!
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top