ESC Hungary

Eurovízió 2020

Eurovízió 2020: Az utolsó nemzeti döntős hétvége

Hivatalosan is végéhez ér a nemzeti válogatók szezonja. Idén összesen 24 ország rendezett valamilyen Eurovízióhoz köthető válogató show műsort, aminek köszönhetően több mint 320 új dalt ismerhettünk meg.
Hosszú heteken keresztül követhettük figyelemmel, hogyan alakul az idei mezőny. Már csak tíz dal hiányzik, és megismerjük a 2020-as dalfesztivál minden résztvevőjét.

Nézzük a mai programot részletesen:

9:00 – San Marino – Senhit – mini döntő online szavazásának kezdete

San Marino ajánlatában egy Last – Minute mini döntő kerül megrendezésre, amiben akár mi is szavazhatunk.  Ma reggel 9 órától vasárnap éjfélig két dal közül lehet választani.

Az előadó, akit belső választással neveztek ki, nem ismeretlen az Eurovízió rajongók számára. Ugyanis 2011-ben már képviselte az országot. Idén, kilenc év elteltével újra San Marino színeiben áll színpadra Senhit.
Düsseldorfban még Senit néven szerepelt a 40 éves énekesnő. Stand by című dalával akkor nem sikerült a döntőbe jutás.
2020-ban vagy a „Freaky” vagy az „Obsessed” című dallal utazik Rotterdamba. A győztes dalt március 9.-én az Eurovízió hivatalos YouTube csatornájára töltik fel.

Hallgasd meg a dalokat és szavazz IDE kattintva.

9:30 – Bulgária – Victoria – Tears Getting Sober – Dalpremier

Még 2019 novemberében jött a hivatalos megerősítés, hogy VICTORIA képviseli Bulgáriát 2020-ban.

Az énekesnő nyolc éves korában kezdett el énekelni. Az X – Faktor bolgár változatának első három évadában szerepelt, viszont továbbjutnia egyszer sem sikerült. 2015-ben nevezett újra, akkor már az élő adásokig jutott, egészen a hatodik helyig menetelt.

2020-as versenydala a Tears Getting Sober címet kapta.


20:00 – Dánia – Dansk Melodi Grand Prix 2020 – DÖNTŐ
Élő közvetítés IDE kattintva

https://www.dr.dk/drtv/kanal/20875

Az idei lesz az ötvenedik Dansk Melodi Grand Prix amit megrendeznek.

A döntő adását, mint már megszokhattuk, tíz előadóval rendezik meg, melyből idén ötöt már előre kiválasztottak. Ehhez csatlakozott a három rádiós elődöntő nyertese és két a zsűri által megmentett dal.
Így alakult ki a mai DMGP döntőjének mezőnye:

 1. Isam B – Bølger
 2. Ben & Tan – Yes
 3. Maja og De Sarte Sjæle – Den eneste goth i Vejle
 4. Benjamin Kissi – Faith
 5. Emil – Ville ønske jeg havde kendt dig
 6. Sys Bjerre – Honestly
 7. Jamie Talbot – Bye Bye Heaven
 8. Sander Sanchez – Screens
 9. Kenny Duerlund – Forget It All
 10. Jasmin Rose feat. Roxor Loops – Human

A győztest két fordulóban választják ki. Az első körben a 10 tagú zsűri pontjai és a közönség szavazatok egyesítése (50-50%) után megtudjuk, hogy melyik az a három produkció, ami a szuper döntőbe jut. A második körben kizárólag a nézői szavazatok döntenek a győztes kilétéről.

Mint arról tegnap beszámoltunk, egészségügyi okokból a döntőt közönség nélkül, zárt ajtók mögött rendezik meg.

Oldalunkon a döntősök bemutatásával egy időben elindítottunk egy szavazást, melyben azt kérdeztük, hogy kit látnátok legszívesebben Dánia képviseletében a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon.  Ennek a szavazásnak a 2020.03.07. 00:30-as állása alapján olvasóink győztese a szavazatok 39%-át bezsebelve Jasmin Rose feat. Roxor Loops és a Human című dal lett. Második helyen Ben & Tan végzett. Yes című daluk a szavazatok 34%-át kapta meg.

20:00 – Svédország – Melodifestivalen 2020 – DÖNTŐ
Élő közvetítés IDE kattintva

Hat héttel ezelőtt kezdődött el a Melodifestivalen hatvanadik jubileumi műsor sorozata. Négy elődöntő és egy második esély forduló után, ma este már csak a legjobb 12 produkció állhat színpadra.

A döntő fellépési sorrendje:

 1. Victor Crone – Troubled Waters
 2. Paul Rey – Talking In My Sleep
 3. The Mamas – Move
 4. Mohombi – Winners
 5. Hanna Ferm – Brave
 6. Mendez feat. Alvaro Estrella – Vamos Amigos
 7. Dotter – Bulletproof
 8. Robin Bengtsson – Take A Chance
 9. Mariette – Shout It Out
 10. Felix Sandman – Boys With Emotions
 11. Anna Bergendahl – Kingdom Come
 12. Anis Don Demina – Vem e som oss

A döntőben a nyolctagú nemzetközi zsűri (Ausztrália, Ausztria, Örményország, Franciaország, Izland, Izrael, Málta és Hollandia) és a közönség közösen dönt a győztes személyéről.
A pontok bejelentésére az Eurovíziós módszert alkalmazzák. Ami azt jelenti, hogy a zsűri pontjai által kialakult sorrend alapján jelentik be a televoting pontokat. Aki a zsűrinél a legkevesebb pontot kapja, annak a közönségpontjait jelentik be elsőnek. Aki pedig a zsűrinél a legtöbb pontot kapta, annak a közönség pontjait jelentik be utoljára.

Oldalunkon a döntősök bemutatásával egy időben elindítottunk egy szavazást, melyben azt kérdeztük, hogy kit látnátok legszívesebben Svédország képviseletében a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon.  Ennek a szavazásnak a 2020.03.07. 00:30-as állása alapján olvasóink győztese a szavazatok 24%-ával nem más, mint Dotter és a Bulletproof című dala. Második helyen végzett Anna Bergendahl a szavazatok 20%-ával. Az ESC Hungary dobogójának harmadik fokára is nő állhat. A voksok 13%-át Hanna Ferm kapta.

20:00 – Finnország – UMK 2020 – DÖNTŐ
Élő közvetítés IDE kattintva

Finnországban az elmúlt két évben belső választással nevezték meg az Eurovíziós képviselőjüket, a közönség pedig a dal kiválasztásában segíthetett.
2018-ban Saara Aalto képviselte az országot Monsters című dalával. A döntőbe ugyan bejutott, de ott csak a tabella hátsó részében kapott helyet. Tavaly Darude ugyanezzel a módszerrel került kiválasztásra, és Sebastian Rejmannal közösen előadott daluk a Look Away csupán 23 pontot szerzett, ezzel az elődöntőben az utolsó helyen zárt.

A nemzeti televízió a közönség segítségét kérte. Szavazást indítottak, hogy melyik kiválasztási rendszert kellene alkalmazniuk 2020-as Eurovíziós képviselőjük kiválasztására. A szavazók több mint 53%-a szerette volna, ha újra az UMK (Uuden Musiikin Kilpailu) régi formátumát alkalmaznák, amelyben különböző előadók versenyeznek saját dalokkal. Ezt figyelembe véve rendezik meg a ma esti döntőt.

A pályázati felhívásra összesen 426 dal érkezett be, ebből választották ki a legjobb hatot:

 1. Catharina Zühlke – Eternity
 2. Erika Vikman – Cicciolina
 3. Aksel Kankaanranta – Looking Back
 4. F3M – Bananas
 5. Sansa – Lover View
 6. Tika – I Let My Heart Break

A győztest nyolc ország (Bulgária, Észtország, Németország, Hollandia, Svédország, Spanyolország, Oroszország és az Egyesült Királyság) zsűrije és a finn közönség közösen (50-50%) választja ki.

Tegnap elindítottunk egy szavazást, melyben azt kérdeztük, hogy kit látnátok legszívesebben Finnország képviseletében a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon.  Ennek a szavazásnak a 2020.03.07. 00:30-as állása alapján elsöprő győzelmet aratott Erika Vikman. Az olvasóink 69%-a szeretné a Cicciolina című dalt nyertesként látni. A második helyen Catharina Zühlke végzett, ő a szavazatok 11%-át kapta meg.

22:00 – Portugália – Festival da Canção – DÖNTŐ
Élő közvetítés IDE kattintva

Két elődöntő után Portugáliában is elérkeztek a döntő adásáig. A finálé nyolc versenyzője közül az ország hét regionális zsűrije és a közönség (50-50%) közösen választja ki a 2020-as Eurovíziós képviselőjüket.

A döntő résztvevői:

 1. Filipe Sambado – Gerbera Amarela do Sul
 2. Jimmy P – Abensonhado
 3. Tomás Luzia – Mais Real Que O Amor
 4. Elisa Rodrigues – Não Voltes Mais
 5. Throes + The Shine – Movimento
 6. Kady – Diz Só
 7. Elisa – Medo de Sentir (Marta Carvalho)
 8. Bárbara Tinoco – Passe-Partout

Az est házigazdái Vasco Palmeirim és a 2018-as Eurovízió egyik műsorvezetőjeként megismert Filomena Cautela lesznek.

Tegnap elindítottunk egy szavazást, melyben azt kérdeztük, hogy kit látnátok legszívesebben Finnország képviseletében a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon.  Ennek a szavazásnak a 2020.03.07. 00:30-as állása szerinti eredmény a következő:

 1. 26% – Elisa – “Medo de sentir”
 2. 22% – Bárbara Tinoco – “Passe-Partout”
 3. 15% – Throes + The Shine – “Movimento”

 

(eschungary.hu , esc-kompakt.de , wiwibloggs.com , eurovision.tv)

About Author

Eurovízió 2020: Az utolsó nemzeti döntős hétvége
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top