ESC Hungary

Eurovízió 2022

Eurovízió 2022: 6 ország zsűrijét kizárták – nem videókapcsolati hiba miatt jelentett be pontokat az EBU igazgató többször is a döntőn

Martin Österdahl jelenti be a román zsűri pontjait

A fesztivál döntője után hajnalban az Eurovíziót szervező EBU kiadott egy olyan közleményt, amiben azt írják, hogy a második elődöntő zsűris próbája során szabálytalan szavazási mintákat találtak 6 ország zsűrijének szavazataiban. A verseny szavazási szabályainak biztosítása érdekében az EBU és a szavazást levezénylő partnere egy olyan összesített eredményt számolt ki ezen országok számára a második elődöntőben és a döntőben is, ami más országok hasonló szavazási mintáin alapulnak. Ezt az új kiszámított eredményt egy független szavazatellenőrző társaság is jóváhagyta. Az EBU minden gyanús, a fesztivál szavazásának manipulására tett kísérletet komolyan vesz, joga van ezeket a szabálytalan szavazatokat eltávolítani a hivatalos szavazási szabályzat rendelkezései alapján függetlenül attól, hogy az ilyen szavazatok valószínűleg befolyásolni fogják a szavazás eredményét és/vagy kimenetelét.

https://eurovision.tv/mediacentre/release/ebu-statement-voting-during-2022-shows

Az Oikotimes értesülései szerint a belga VRT közmédia közeli forrásból tudja, hogy Lengyelország, Montenegró, San Marino, Georgia, Azerbajdzsán és Románia pontokat cserélhetett ki egymással, ezért ezeket a zsűriket kizárták. Meglepetésre az Eurovízión nem láthattuk a georgiai, a román és a montenegrói pontbemondókat, helyettük az Eurovízió igazgatója, Martin Österdahl jelentette be a zsűrik pontjait a fenti okok miatt. A román TVR közmédiát nem értesítették előre arról, hogy Eda Marcus pontbemondót nem fogják kapcsolni a döntő körkapcsolása során.

A román közmédia közleményt adott ki a „kellemetlen meglepetésről”. „Meglepődve tapasztaltuk, hogy a román zsűri szavazatait nem számolták bele az összesített szavazatokba. A szervezők a zsűrihez képest különböző pontokat jelentettek be az ország zsűrije nevében.” A közlemény kiemeli, hogy a maximális pontszámot Moldovának adták, illetve azt állítják, hogy nem kaptak figyelmeztetést erről az eljárásról. A TVR és az EBU közötti kommunikációért felelős személy vette észre az eltérést az egy nappal korábban elküldött pontokhoz képest. Kiemelték, hogy a női pontbemondó szóvivőjük, Eda Marcus részt vett a pontbemondás főpróbáján is, az élő adásban viszont nem engedélyezték a megjelenését. Végül a TVR hozzátette, hogy „a szabályokat a játék közben úgy változtatták meg, hogy nem tájékoztatták erről előre a résztvevőket”. Szintén közleményben jelentették be, hogy az élő adásban Martin Österdahl által hivatkozott technikai problémák nem álltak fenn, a pontbemondó szóvivőt nem technikai problémák miatt hagyták ki a körkapcsolásból. Ezt az azeri tévé is kiemelte.

A román zsűri eredeti pontjai (zárójelben az élő adásban bejelentett helyettesítő pontok):
Moldova – 12 pont (Ukrajna)
Görögország – 10 pont (Svédország)
Lengyelország – 8 pont (Egyesült Királyság)
Hollandia – 7 pont (Portugália)
Azerbajdzsán – 6 pont (Ausztrália)
Ausztrália – 5 pont (Svájc)
Olaszország – 4 pont (Olaszország)
Spanyolország – 3 pont (Hollandia)
Finnország – 2 pont (Görögország)
Litvánia – 1 pont (Spanyolország)

A georgiai GPB vizsgálatot indított a helyzet tisztázása érdekében. A GPB közleményben jelentette be, hogy Ukrajnának adták a zsűri 12 pontját a fesztivál döntőjében, valós és hiteles eredmény. A döntő élő közvetítésében a georgiai zsűri pontbemondója az Egyesült Királyságnak jelentette be a 12 pontot.

A montenegrói RTCG közleményében ismertette, hogy a zsűri szavazást a szokásos módon vezényelték le, az EBU hivatalosan jóváhagyta, ezután nagyon meglepő, hogy végül ezeket a szavazatokat nem számolták bele az összesítésbe.

Az azeri İctimai közmédia közleményében kiemelte: „Az Eurovízió utolsó szakaszában történt eseményeket és az azt követően hozott döntéseket sajnálattal fogadta az Azerbajdzsáni Köztelevízió és Rádióműsor szolgáltató. Kijelentjük, hogy elküldtük a szavazás végeredményéről szóló országok listáját a verseny szervezőinek. A lista szerint a 12 pontot Ukrajnának adtuk. Erre válaszul a verseny szervezői arra kérték a munkatársainkat, hogy más eredményeket jelentsenek be a döntő show végén, ezt a kérést nem indokolták meg. Kategorikusan elutasítottuk ezt a kérést. Azonnal válaszlevelet küldtünk a szervezőknek, melyben közöltük, hogy nem az élő adásba kért pontokat, hanem a zsűri hangját fogjuk hallatni, a zsűri szavazatait nyilvánosságra fogjuk hozni. Csak arról kaptunk értesítést, hogy „idegenkezűség” volt hat ország zsűrijének szavazataiban, köztük az azerbajdzsáni zsűrijében is a második elődöntőben. Megjegyezzük, hogy csütörtöktől a nagy döntőig, ezidáig semmilyen bizonyítékkal nem igazolták ezt a tényt. Az azeri közmédia készen állt a zsűri pontjainak bejelentésére, ennek ellenére a szervezők nem kapcsoltak Bakuba, hanem a mi nevünkben jelentették be a pontokat. A folyamatbeli eltérést technikai hibára hivatkozva bonyolították le, ennek ellenére mi nem észleltünk semmilyen technikai akadályt az élő bejelentkezéshez. Ismételten kiemeljük, hogy nem adtunk semmilyen jogot a szervezőknek arra, hogy a nevünkben jelentsenek be pontokat. Várjuk a hivatalos választ, hogy annak függvényében megtervezhessük a további lépéseket.

A lengyel TVP közmédia pedig éppen ma adott ki egy közleményt. „A Telewizja Polska kategorikusan visszautasít minden, a lengyel zsűrivel szemben felhozott vádat, mivel megalapozatlan és abszurd. Kizárólag érzéseik és belátásuk szerint szavaztak, nem vettek figyelembe semmilyen algoritmust, legfőképpen az EBU algoritmusát nem. Ukrajnát értékelték a legmagasabbra, kifejezték függetlenségüket, és semmilyen kapcsolatot nem létesítettek a feljegyzett pontjaik és a Lengyelországra leadott szavazatok között. A következő napokban a Telewizja Polska ismertetni fogja a helyzetet az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének képviselőivel. Ebben kifejezik tiltakozásukat, valamint igényelni fogják a szavazatok átláthatóságára, a pontok odaítélésének javítására irányuló kéréseiket, hogy elkerülhetőek legyen a jövőben a szükségtelen zűrzavarok.”

A San marinoi SMRTV nem adott ki közleményt egyelőre.

(EBU, oikotimes.co.uk)

About Author

Eurovízió 2022: 6 ország zsűrijét kizárták – nem videókapcsolati hiba miatt jelentett be pontokat az EBU igazgató többször is a döntőn
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top