ESC Hungary

Eurovízió 2022

Eurovízió 2022: 6 ország zsűrijét kizárták – nem videókapcsolati hiba miatt jelentett be pontokat az EBU igazgató többször is a döntőn

Martin Österdahl jelenti be a román zsűri pontjait

A fesztivál döntője után hajnalban az Eurovíziót szervező EBU kiadott egy olyan közleményt, amiben azt írják, hogy a második elődöntő zsűris próbája során szabálytalan szavazási mintákat találtak 6 ország zsűrijének szavazataiban. A verseny szavazási szabályainak biztosítása érdekében az EBU és a szavazást levezénylő partnere egy olyan összesített eredményt számolt ki ezen országok számára a második elődöntőben és a döntőben is, ami más országok hasonló szavazási mintáin alapulnak. Ezt az új kiszámított eredményt egy független szavazatellenőrző társaság is jóváhagyta. Az EBU minden gyanús, a fesztivál szavazásának manipulására tett kísérletet komolyan vesz, joga van ezeket a szabálytalan szavazatokat eltávolítani a hivatalos szavazási szabályzat rendelkezései alapján függetlenül attól, hogy az ilyen szavazatok valószínűleg befolyásolni fogják a szavazás eredményét és/vagy kimenetelét.

https://eurovision.tv/mediacentre/release/ebu-statement-voting-during-2022-shows

Az Oikotimes értesülései szerint a belga VRT közmédia közeli forrásból tudja, hogy Lengyelország, Montenegró, San Marino, Georgia, Azerbajdzsán és Románia pontokat cserélhetett ki egymással, ezért ezeket a zsűriket kizárták. Meglepetésre az Eurovízión nem láthattuk a georgiai, a román és a montenegrói pontbemondókat, helyettük az Eurovízió igazgatója, Martin Österdahl jelentette be a zsűrik pontjait a fenti okok miatt. A román TVR közmédiát nem értesítették előre arról, hogy Eda Marcus pontbemondót nem fogják kapcsolni a döntő körkapcsolása során.

A román közmédia közleményt adott ki a „kellemetlen meglepetésről”. „Meglepődve tapasztaltuk, hogy a román zsűri szavazatait nem számolták bele az összesített szavazatokba. A szervezők a zsűrihez képest különböző pontokat jelentettek be az ország zsűrije nevében.” A közlemény kiemeli, hogy a maximális pontszámot Moldovának adták, illetve azt állítják, hogy nem kaptak figyelmeztetést erről az eljárásról. A TVR és az EBU közötti kommunikációért felelős személy vette észre az eltérést az egy nappal korábban elküldött pontokhoz képest. Kiemelték, hogy a női pontbemondó szóvivőjük, Eda Marcus részt vett a pontbemondás főpróbáján is, az élő adásban viszont nem engedélyezték a megjelenését. Végül a TVR hozzátette, hogy „a szabályokat a játék közben úgy változtatták meg, hogy nem tájékoztatták erről előre a résztvevőket”. Szintén közleményben jelentették be, hogy az élő adásban Martin Österdahl által hivatkozott technikai problémák nem álltak fenn, a pontbemondó szóvivőt nem technikai problémák miatt hagyták ki a körkapcsolásból. Ezt az azeri tévé is kiemelte.

A román zsűri eredeti pontjai (zárójelben az élő adásban bejelentett helyettesítő pontok):
Moldova – 12 pont (Ukrajna)
Görögország – 10 pont (Svédország)
Lengyelország – 8 pont (Egyesült Királyság)
Hollandia – 7 pont (Portugália)
Azerbajdzsán – 6 pont (Ausztrália)
Ausztrália – 5 pont (Svájc)
Olaszország – 4 pont (Olaszország)
Spanyolország – 3 pont (Hollandia)
Finnország – 2 pont (Görögország)
Litvánia – 1 pont (Spanyolország)

A georgiai GPB vizsgálatot indított a helyzet tisztázása érdekében. A GPB közleményben jelentette be, hogy Ukrajnának adták a zsűri 12 pontját a fesztivál döntőjében, valós és hiteles eredmény. A döntő élő közvetítésében a georgiai zsűri pontbemondója az Egyesült Királyságnak jelentette be a 12 pontot.

A montenegrói RTCG közleményében ismertette, hogy a zsűri szavazást a szokásos módon vezényelték le, az EBU hivatalosan jóváhagyta, ezután nagyon meglepő, hogy végül ezeket a szavazatokat nem számolták bele az összesítésbe.

Az azeri İctimai közmédia közleményében kiemelte: „Az Eurovízió utolsó szakaszában történt eseményeket és az azt követően hozott döntéseket sajnálattal fogadta az Azerbajdzsáni Köztelevízió és Rádióműsor szolgáltató. Kijelentjük, hogy elküldtük a szavazás végeredményéről szóló országok listáját a verseny szervezőinek. A lista szerint a 12 pontot Ukrajnának adtuk. Erre válaszul a verseny szervezői arra kérték a munkatársainkat, hogy más eredményeket jelentsenek be a döntő show végén, ezt a kérést nem indokolták meg. Kategorikusan elutasítottuk ezt a kérést. Azonnal válaszlevelet küldtünk a szervezőknek, melyben közöltük, hogy nem az élő adásba kért pontokat, hanem a zsűri hangját fogjuk hallatni, a zsűri szavazatait nyilvánosságra fogjuk hozni. Csak arról kaptunk értesítést, hogy „idegenkezűség” volt hat ország zsűrijének szavazataiban, köztük az azerbajdzsáni zsűrijében is a második elődöntőben. Megjegyezzük, hogy csütörtöktől a nagy döntőig, ezidáig semmilyen bizonyítékkal nem igazolták ezt a tényt. Az azeri közmédia készen állt a zsűri pontjainak bejelentésére, ennek ellenére a szervezők nem kapcsoltak Bakuba, hanem a mi nevünkben jelentették be a pontokat. A folyamatbeli eltérést technikai hibára hivatkozva bonyolították le, ennek ellenére mi nem észleltünk semmilyen technikai akadályt az élő bejelentkezéshez. Ismételten kiemeljük, hogy nem adtunk semmilyen jogot a szervezőknek arra, hogy a nevünkben jelentsenek be pontokat. Várjuk a hivatalos választ, hogy annak függvényében megtervezhessük a további lépéseket.

A lengyel TVP közmédia pedig éppen ma adott ki egy közleményt. „A Telewizja Polska kategorikusan visszautasít minden, a lengyel zsűrivel szemben felhozott vádat, mivel megalapozatlan és abszurd. Kizárólag érzéseik és belátásuk szerint szavaztak, nem vettek figyelembe semmilyen algoritmust, legfőképpen az EBU algoritmusát nem. Ukrajnát értékelték a legmagasabbra, kifejezték függetlenségüket, és semmilyen kapcsolatot nem létesítettek a feljegyzett pontjaik és a Lengyelországra leadott szavazatok között. A következő napokban a Telewizja Polska ismertetni fogja a helyzetet az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének képviselőivel. Ebben kifejezik tiltakozásukat, valamint igényelni fogják a szavazatok átláthatóságára, a pontok odaítélésének javítására irányuló kéréseiket, hogy elkerülhetőek legyen a jövőben a szükségtelen zűrzavarok.”

A San marinoi SMRTV nem adott ki közleményt egyelőre.

(EBU, oikotimes.co.uk)

About Author

Eurovízió 2022: 6 ország zsűrijét kizárták – nem videókapcsolati hiba miatt jelentett be pontokat az EBU igazgató többször is a döntőn
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top