ESC Hungary

Interjú

Hamar Barni: Tizenegy éves voltam, amikor az irodalom tanárnőm elkezdett buzdítani, hogy írjak dalokat

Hamar Barni egy gyerek tehetségkutatónak köszönhetően szerzett ismertséget. Azóta azonban eltelt néhány év, holnap este már A Dal színpadán száll versenybe a Wasted című dalával Magyarország Eurovíziós képviseletéért. Egy kalandos levelezés után végre sikerült összehozni a fiatal énekessel egy interjút. Beszéltünk a karrierjéről, az új daláról, a dalszerzésről és A Dal 2019-ről is.

Barni, 2013-ban ismertünk meg Téged az Ének Iskolájából. Sok idő eltelt azóta. Hogyan alakult a karriered a műsor után?
Az Ének Iskolája után visszaállt az életem a normális kerékvágásba: megint iskolába jártam, újra gitárórákat vettem, énekelni pedig továbbra is tanultam. Egy alkalommal azonban kaptam egy érdekes házi feladatot irodalomórán. Lázár Ervin A kovács című novellájából kellett fogalmazást írni, ám a tanárnő mondta nekem, ha gondolom, írhatok belőle inkább egy dalt. Így is lett, és megszületett az első dalom, a Kisinas, amelynek én írtam a szövegét és szereztem a zenéjét. Még klip is készült hozzá, ezzel pedig egy csodálatos utazás vette kezdetét, és elindult a karrierem. Nem sokkal később alakult meg ugyanis az első rockzenekarom, a Rebellious Kids, amelyet két másik tizenegy éves sráccal alapítottunk. Dalokat szereztem, énekeltem, gitároztam, amíg működött a zenekar, ám két-három év után feloszlott, és egyedül maradtam. Akkor kezdtem el zongorázni, illetve a zenei produceri szakmával foglalkozni. A technikai segítségre azért is volt szükség, mert egyedül voltam, így azonban már nem jelentett gondot megszólaltatni például a dobokat. A dalszerzés is jobban ment, sokat fejlődtem, ennek is köszönhetően pedig megjelent az első albumom az ősszel. Az albumon nyolc saját dalom hallható, ami azt jelenti, hogy nemcsak a szövegeket írtam, de a zenét is én szereztem. Közülük az egyik, a Wasted került be A Dal című műsorba, és versenyez azért, hogy továbbjusson az Eurovíziós Dalfesztiválra.

Kik vannak hatással a zenei tevékenységedre? Ki a példaképed?
Számos zenészre, énekesre nézek fel, de közülük is kiemelkedik Lauv, Virtual Riot, Ed Sheeran, Moonboy és Shawn Mendes.

Te szerezted a zenét és a szöveget is. Milyen körülmények között született meg a Wasted?
A dal hajnali kettőkor született kint a kertben, miután hazaértem egy érdekesen sikerült házibuliból. Azért a kertben, mert nem akartam felébreszteni a házban alvókat. A bulin történtek olyan hatással voltak rám, hogy rögtön ki kellett írnom magamból az érzéseimet.

Miről szól a dalod? Mi a dal üzenete?
Igazából nem konkrét céllal született, és még csak nem is üzenni akartam vele, egyszerűen csak dalba akartam önteni a gondolataimat. Ettől függetlenül van mondanivalója. A Wasted egy házibuli eseményeiről szól, melynek egyik főszereplője egy lány, akiben csalódtam, mert kiderült, teljesen más a személyisége, mint ahogy megismertem, és túl sok energiát, időt eltékozoltam. Ezért is született a magyar cím (Elpazarolt). A dal emellett a fiatalok túlzásba vitt alkoholfogyasztásáról is mesél, számomra ugyanis érthetetlen, miért jó, ha valaki ájultra issza magát, és mentőt kell hozzá hívni.

Visszatérve a dalszerzésre. Szétnéztem a YouTube csatornádon, és láttam, hogy minden dalodat saját magad írod. Mindössze 17 éves vagy, meglepett ez. Hogyan kezdtél el dalokat írni? Segített valaki elindulni a dalszerző pályán vagy ez csak így jött magától?
Ahogyan azt korábban beszéltük, tizenegy éves voltam, amikor az irodalom tanárnőm elkezdett buzdítani, hogy írjak dalokat, mert azt látta, van érzékem hozzá. Ezért a mai napig hálás vagyok Pintér tanárnőnek. De rengeteget segített a gitártanárom is, ahogy a barátok és az ismerősök is. Na és persze a szüleimnek is rendkívül hálás lehetek, akiktől szülinapomra és karácsonyra mindig olyan ajándékokat kaptam, amelyeket hasznosítani tudok a stúdióban.

Milyen színpadképpel készültök a versenyre? Milyen látványra számíthatunk?
Erről nem igazán szabad beszélni. Titok. De annyit azért talán elárulhatok, hogy fiatalos és látványos produkcióval készülök. Táncosok azonban nem lesznek, nem illene a dalhoz, ellenben két vokalista ott lesz mellettem. Egyikőjük Lőrincz Álmos, akivel még az Ének Iskolájában ismerkedtem meg, és azóta barátok vagyunk. Mellette pedig Nádor Dávid, az énektanárom lesz a másik vokalista. Az előadás tükrözi a stílusomat, remélem, a közönségnek is tetszik majd.

Mit vársz A Dal 2019-től? Milyen eredményre számítasz?
Már az is fantasztikus, hogy tizenhat évesen olyan dalt írtam, amely bekerült Magyarország legjobb harminc dala közé. Innentől kezdve igyekszem élvezni minden egyes pillanatát, és próbálok rengeteg tapasztalatot gyűjteni, hogy a későbbiekben kamatoztassam a megszerzett tudást. Ezzel együtt azért remélem, sikerül továbbjutni. Mindenesetre a zsűritől minden építő kritikát szívesen fogadok, elvégre elképesztő szakmai tudás van a hátuk mögött, amiből én is csak profitálhatok.

Mennyire követed az Eurovíziót? Melyik a kedvenc dalod a nagy versenyről?
Minden évben nézem a magyarországi válogatóját, A Dalt, ahogy az Eurovíziót is rendszeresen követem. Netta Barzialit, a tavalyi győztest nagyon kedveltem. Az izraeli lány jó forma, nagy karakter, aki új színt vitt a versenybe, ami pedig külön öröm nekem, hogy a Toy című dalával megmutatta, hogy elektronikus zenével is be lehet kerülni a Dalfesztivál legjobb előadói közé.

A jövőre nézve milyen terveid vannak?
A tanulás rendkívül fontos számomra, elvégre még iskolába járok, és jövőre érettségizem, ha minden jól megy. Mellette pedig továbbra is szeretnék foglalkozni a zenével, a zenetanulással, és igyekszem egyre jobb és jobb dalokat írni.

Mit üzensz az ESC Hungary olvasóinak?
Először is azt, hogy hallgassák az ESC Radio-t, mert ott már hallható a Wasted. Remélem, tetszik nekik és szeretettel fogadják, megtiszteltetés, ha szavaznak rá. Most viszont búcsúznom kell, bocsi. Rohanok matekdolgozatot írni.

Hamar Barninak köszönjük szépen az interjút, A Dalban pedig sok sikert kívánunk!

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top