ESC Hungary

Eurovízió 2020

Hét város versenyez az Eurovízió 2020-ért

Csak pár hete nyerte meg Hollandia a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivált, de az ország azóta is lázban ég: a győzelem másnapján már el is kezdődtek az előkészületek. Duncan Laurence győzelmének köszönhetően Hollandia 5. alkalommal rendez Eurovíziót a verseny történelmében. Múlt héten az összes holland közmédia, vagyis a NOS, az AVROTROS és az NPO hivatalosan felkért több potenciális várost és régiót azért, hogy pályázzanak a jövő évi Eurovízió rendezési jogaira. A holland RTL híradása szerint az előzetes 10 jelentkezéssel ellentétben hét város fejezte ki érdeklődését.

Az NPO-nak június 5-én már volt információja a versenyző városokkal kapcsolatban. Babet Verstappen az NPO képviseletében elmondta, hogy „Már elküldtük a jelentkező városoknak a rendezési feltételeket. 4 hetet kaptak arra, hogy önerőből elkészítsék a saját pályázatukat. A pályázatnak tartalmaznia kell a helyszínnel, logisztikával, szállással és a biztonsággal kapcsolatos követelmények megvalósítási terveit. Minden ami szükséges a rendezvény megtartásához, az benne van a csomagban.” Elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy az egész országot nagy izgalomban tartja a fesztivál és hozzá tette: „Nagyon jó érzés, hogy olyan sok év után visszatér az Eurovízió! Ez valóban egy olyan dolog, ami mögé az egész ország fel tud sorakozni.”

Mely városok jelentkeztek?

Amszterdam

Amszterdam

A legnagyobb esélyes, az 1970-es Eurovízió rendezője, Amszterdam. Nagyszerű infrastruktúrával, hatalmas hotel kapacitással rendelkezik, nemzetközi repülőtér (Schiphol) a közelben van, a tömegközlekedés fejlett és hatékony, turisták ezrei özönlenek a város kulturális, történelmi és építészeti örökségei miatt. Három helyszín is otthont adhatna a versenynek: a 17000 fő befogadására képes belvárosi Ziggo Dome,

Ziggo Dome

A belvárostól 8 percre, a repülőtértől pedig 15 percre található RAI Kongresszusi Központ 12900 fő kapacitással,

RAI

vagy a koncertek alatt 35000 fő (egyéb sporteseményeknél 55-68000 ülőhellyel rendelkező Johann Cruijff Aréna (Amszterdam Aréna), ami épp a Ziggo Dome mellett található. A stadion teteje nyitható és zárható.

Johann Cruijff Aréna

Rotterdam

Rotterdam

A másik nagy esélyes a második legnagyobb holland város Rotterdam, nagy kikötőváros, logisztikai és gazdasági központ, a 2007-es Junior Eurovízió házigazdája. Európa legnagyobb kikötőjével, felhőkarcolóival, és közeli repülőterével (Rotterdam The Hague Airport) lehet vonzó, illetve az 1971-ben nyílt 15000 férőhelyes Ahoy rendezvényközponttal tudna pályázni.

AHOY

Hága

Hága városa 1976-ban és 1980-ban is rendezett már Eurovíziót, és azon van, hogy harmadjára is rájuk essen a választás. Hága a harmadik legnagyobb holland város, a holland állami hivatalok és a holland parlament központja, a Hágai Nemzetközi Bíróság és az Interpol központja is itt található. A repülőtér közel van (Rotterdam The Hague Airport) és a tömegközlekedés is kiváló szintű. Az ADO Stadion (Cars Jeans Stadion) 15000 férőhelyes lenne a legjobb helyszín, nagyon jól megközelíthető, de be kellene fedni a tetejét.

ADO Stadion

Utrecht

Ahogy haladunk a lakosság számának listáján, Utrecht a negyedik legnagyobb holland város, két repülőtér is van a közelében (Schiophol 30 percre, az Eindhoven repülőtér egy órára van vonattal). A Jaarbeurs Kiállítási és Konferencia Központ a vasútállomás közelében 11 csarnokkal 100000 négyzetméteren tudna pályázni a rendezésért.

Jaarbeurs Kiállítási és Konferencia Központ

Maastricht

Maastricht Limburg tartomány központja, 90 percre van vonattal Kölntől és Brüsszeltől, van egy kis nemzetközi reptere (Maastricht Aachen Airport), és persze arról híres a város, hogy az 1992 február 7-én aláírt Maastrichti Szerződés alapján alakult meg az Európai Unió. A MECC Maastricht a belvárosban van, pár percre a vasútállomástól, és könnyen megközelíthető a környék repülőtereitől (Amszretdam, Eindhoven, Köln-Bonn, Düsszeldorf, Brüsszel)

MECC

Leeuwarden

Leeuwarden Friesland tartomány központja, a WTC Expo-val pályázik, ami alkalmas nemzetközi vásárok, konferenciák, szemináriumok megtartására, három repülőtérről közelíthető meg (Eelde, Lelystad és Schiphol).

WTC Expo

Arhem

Arhem Gelderland tartomány központja, közel a német határhoz, jó a kapcsolat a frankfurti és a düsszeldorfi repülőtérhez vonattal. A Gelredome 1998-ban épült, 25000 ülőhelyével az egyik legnagyobb és legmodernebb rendezvény helyszín az országban. Fél óra sétával erlérhető a vasútállomástól, de busszal könnyen el lehet jutni a célba.

Gelredome

Zwolle

Zwolle az Ijsselhallen kongresszusi központot tudja felajánlani a 2020-as Eurovízió helyszínéül. A 20000 négyzetméter alapterületű koncert helyszínként is funkcionáló épületet 1972-ben nyitották meg a közönség számára.

Ijsselhallen

(esctoday.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top