ESC Hungary

Eurovízió 2020

Hét város versenyez az Eurovízió 2020-ért

Csak pár hete nyerte meg Hollandia a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivált, de az ország azóta is lázban ég: a győzelem másnapján már el is kezdődtek az előkészületek. Duncan Laurence győzelmének köszönhetően Hollandia 5. alkalommal rendez Eurovíziót a verseny történelmében. Múlt héten az összes holland közmédia, vagyis a NOS, az AVROTROS és az NPO hivatalosan felkért több potenciális várost és régiót azért, hogy pályázzanak a jövő évi Eurovízió rendezési jogaira. A holland RTL híradása szerint az előzetes 10 jelentkezéssel ellentétben hét város fejezte ki érdeklődését.

Az NPO-nak június 5-én már volt információja a versenyző városokkal kapcsolatban. Babet Verstappen az NPO képviseletében elmondta, hogy „Már elküldtük a jelentkező városoknak a rendezési feltételeket. 4 hetet kaptak arra, hogy önerőből elkészítsék a saját pályázatukat. A pályázatnak tartalmaznia kell a helyszínnel, logisztikával, szállással és a biztonsággal kapcsolatos követelmények megvalósítási terveit. Minden ami szükséges a rendezvény megtartásához, az benne van a csomagban.” Elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy az egész országot nagy izgalomban tartja a fesztivál és hozzá tette: „Nagyon jó érzés, hogy olyan sok év után visszatér az Eurovízió! Ez valóban egy olyan dolog, ami mögé az egész ország fel tud sorakozni.”

Mely városok jelentkeztek?

Amszterdam

Amszterdam

A legnagyobb esélyes, az 1970-es Eurovízió rendezője, Amszterdam. Nagyszerű infrastruktúrával, hatalmas hotel kapacitással rendelkezik, nemzetközi repülőtér (Schiphol) a közelben van, a tömegközlekedés fejlett és hatékony, turisták ezrei özönlenek a város kulturális, történelmi és építészeti örökségei miatt. Három helyszín is otthont adhatna a versenynek: a 17000 fő befogadására képes belvárosi Ziggo Dome,

Ziggo Dome

A belvárostól 8 percre, a repülőtértől pedig 15 percre található RAI Kongresszusi Központ 12900 fő kapacitással,

RAI

vagy a koncertek alatt 35000 fő (egyéb sporteseményeknél 55-68000 ülőhellyel rendelkező Johann Cruijff Aréna (Amszterdam Aréna), ami épp a Ziggo Dome mellett található. A stadion teteje nyitható és zárható.

Johann Cruijff Aréna

Rotterdam

Rotterdam

A másik nagy esélyes a második legnagyobb holland város Rotterdam, nagy kikötőváros, logisztikai és gazdasági központ, a 2007-es Junior Eurovízió házigazdája. Európa legnagyobb kikötőjével, felhőkarcolóival, és közeli repülőterével (Rotterdam The Hague Airport) lehet vonzó, illetve az 1971-ben nyílt 15000 férőhelyes Ahoy rendezvényközponttal tudna pályázni.

AHOY

Hága

Hága városa 1976-ban és 1980-ban is rendezett már Eurovíziót, és azon van, hogy harmadjára is rájuk essen a választás. Hága a harmadik legnagyobb holland város, a holland állami hivatalok és a holland parlament központja, a Hágai Nemzetközi Bíróság és az Interpol központja is itt található. A repülőtér közel van (Rotterdam The Hague Airport) és a tömegközlekedés is kiváló szintű. Az ADO Stadion (Cars Jeans Stadion) 15000 férőhelyes lenne a legjobb helyszín, nagyon jól megközelíthető, de be kellene fedni a tetejét.

ADO Stadion

Utrecht

Ahogy haladunk a lakosság számának listáján, Utrecht a negyedik legnagyobb holland város, két repülőtér is van a közelében (Schiophol 30 percre, az Eindhoven repülőtér egy órára van vonattal). A Jaarbeurs Kiállítási és Konferencia Központ a vasútállomás közelében 11 csarnokkal 100000 négyzetméteren tudna pályázni a rendezésért.

Jaarbeurs Kiállítási és Konferencia Központ

Maastricht

Maastricht Limburg tartomány központja, 90 percre van vonattal Kölntől és Brüsszeltől, van egy kis nemzetközi reptere (Maastricht Aachen Airport), és persze arról híres a város, hogy az 1992 február 7-én aláírt Maastrichti Szerződés alapján alakult meg az Európai Unió. A MECC Maastricht a belvárosban van, pár percre a vasútállomástól, és könnyen megközelíthető a környék repülőtereitől (Amszretdam, Eindhoven, Köln-Bonn, Düsszeldorf, Brüsszel)

MECC

Leeuwarden

Leeuwarden Friesland tartomány központja, a WTC Expo-val pályázik, ami alkalmas nemzetközi vásárok, konferenciák, szemináriumok megtartására, három repülőtérről közelíthető meg (Eelde, Lelystad és Schiphol).

WTC Expo

Arhem

Arhem Gelderland tartomány központja, közel a német határhoz, jó a kapcsolat a frankfurti és a düsszeldorfi repülőtérhez vonattal. A Gelredome 1998-ban épült, 25000 ülőhelyével az egyik legnagyobb és legmodernebb rendezvény helyszín az országban. Fél óra sétával erlérhető a vasútállomástól, de busszal könnyen el lehet jutni a célba.

Gelredome

Zwolle

Zwolle az Ijsselhallen kongresszusi központot tudja felajánlani a 2020-as Eurovízió helyszínéül. A 20000 négyzetméter alapterületű koncert helyszínként is funkcionáló épületet 1972-ben nyitották meg a közönség számára.

Ijsselhallen

(esctoday.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top