ESC Hungary

Blog

Szánt a metál, csireg – csörög, sej, haj

Folytatódott szombaton este A Dal 2018 a második válogatóval. Kicsit mintha gyengébb lett volna a mezőny, de így is voltak gyöngyszemek és jópár pozitív meglepetés. A műsorvezető páros egyre jobban működik, nem vettem észre semmi zavarót (kriszta ruhája is jobb volt, de még nem tökéletes), és hadd emeljem ki a Kulissza című beszélgetős műsort A Dal után, ami nagyon-nagyon jó lett. A műsorvezető páros nagyon jó, bár én korábban is tudtam, hogy Pflum Orsi egy tündér. A  Recirquel Újcirkusz Társulat után következtek a versenydalok.

Recirquel Újcirkusz Társulat. (c) MTVA Kaszner Nikolett

A Peet Project énekese az elején bezárkózott a vetített függönyök mögé. Bement hozzá a kamera, majd lehullott a lepel. Hát ki érti ezt? Az ének nem volt túl biztos, bár a műfajában jónak mondható kis jazz-pop, van stílusa. Engem nem fogott meg, kicsit fogcsikorgatóra sikerült, de a zsűri nagyon kedves volt velük.

Peet Project. (c) MTVA Kaszner Nikolett

Odett következik az Aranyhal című dallal. A Ne engedj el nagy-nagy kedvencem volt, a Stardust is nagyon tetszett, ez a szombati dala valahogy kilóg ebből a sorból. Nagy pacsi neki a színpadra állításért, a ruhákban és a ledfalban is benne volt a munkája, nagyon jól kitalálták a produkciót. A korábbi produkcióihoz képest kicsit langyosnak tűnik ez a dal, Dér Heni szokott ilyeneket énekelni. Tovább jutott, de a közönség hatosa is előre vetíti, hogy már csak egyszer láthatjuk.

Odett. (c) MTVA Kaszner Nikolett

Odett és Freddie amúgy jól mutat együtt.

Odett és Freddie. (c) MTVA Kaszner Nikolett

A yesyes következik. Ádám magabiztosan énekel, a vokálosai viszont el vannak bújtatva valahol. De miért? Nagyon üres és ötlettelen volt a színpad, viszont a dalnak hihetetlen húzása van. A vokálos csajokat fel kell rakni a színpadra, hadd próbáljanak együtt elmenekülni. A dobos Tomi többet már nem nagyon tud hozzá tenni. A harmonika vagány volt fent a dobozon. Jó volt a nézői kilences is.

yesyes. (c) MTVA Kaszner Nikolett

Maya és Peti. Nekem egyből Vágó Zsuzsi és Mészáros Árpád Zsolt 2008-as duettje ugrik be a színpadra vitelben, Maya mintha hasonlítana Zsuzsira. A két szív hiába egy részlet volt az Abigél című musicalből, klasszisokkal jobb volt, mint a mostani szerelmes duó. Még ez a dal is jobb lett volna, mint Csézy.

Maya ‘n’ Peti. (c) MTVA Kaszner Nikolett

Jöjjön hát Singh Viki, aki idén is kicsit nehezen jutott be az élő adásba. Azt hiszem, most érkezett meg ebbe a fordulóba az Eurovízió: ez a fellépőruha felrúgja a divatot totálisan (Love Love Peace Peace), megérkezett a szélgép is, bár szinte csak az első refrénnél fújdogált egy kicsit. A brit és amerikai szerzőpáros rohanó lovas szerzeménye a tavalyi grúz válogatón elért a második helyig, hiába a szerelem idén is, Viki a 8. helyen zárta a fordulót.

Singh Viki. (c) MTVA Kaszner Nikolett

Következik a Sativus! A frontember Pájer Gábor hatalmas figura. Laza, folyamatos huncut mosoly (ez vette meg a nézőket), és kellemes dallam, szépen meghangszerelve. Oké, úgy tűnik, hogy bele fognak nyúlni a dalszövegbe a zsűri kedvéért, hát lássuk. A ledfal összképe nem volt valami ötletes, bár a közeli kameraképeken jól mutatott. Volt két táncoló alak a grafika közepén, ha netalán eljönne a létszámstop ideje, több ilyent lehetne berakni, akik ritmusra riszálnának. Örülök hogy az én szavazataim is számítottak abban, hogy ne essenek ki. A második fordulóban viszont fejlődni kell, ha tovább akarnak jutni.

A debreceni Dánielfy Gergelyre tutira nem vetül a színész-rendező édesapjának árnyéka: egy nagyon mély, de mégis friss dalszöveggel és érzelmes dallamvilággal teljesen megérdemelten lett a forduló egyik nyertese. Hiába, sírva vigad a magyar, de ezt ne is rója fel nekünk senki. Talán Hungarikum. Szép volt! Ja, és egy kis baki a zsűri előtt: vihetitek a dobot!

Dánielfy Gergely (c) MTVA Kaszner Nikolett

Nene. Nagyon szép, komplex ledfal tavaszi és téli hangulatban, hintás énekesnő, és kipakolták az MTVA folyosóiról a tévémacis, esti mesés és Süsü-s relikviákat… Volt egy kis hóesés is. Próbáltam megszeretni a dalt, de talán az énekes hangja volt az, ami nem volt meseszerű. Kovács Kati is azt mondta volna, hogy ez nagyon falzettes. Both Miki pedig olyanokat mondott… néha a kevesebb több. Bár oké, ne legyek igazságtalan, a zsűrinek nincsenek olyan brutál villongásai, mint amilyenek korábban voltak. Mező Misivel kapcsolatban vannak néha fenntartásaim, de nem vészes.

Nene. (c) MTVA Kaszner Nikolett

Heinz Gábor Biga először a fejhangjairól lett ismert, amit személyesen Ádok Zoli búcsúztatásakor tapasztaltam meg az orosz kulturális központban, 2009 Moszkva előtt. Utána jött az első nemzeti Dal, 2012 és a Learning to let go, ami nagy slágerré vált komoly sikereket ért el, és érhetett volna az Eurovízión is. Úgy tűnik, azt a dalt nem sikerül felülmúlni, de stílusában teljesen rendben van, sőt profi is. Ebből a produkcióból kihozta amit ki lehetett, lesz még egy köre a versenyben. A sajtófotós nem kapta el a lufiesőt sajnos.

Biga. Képernyőmentés.

AWS, Viszlát nyár. Hát ez a metálbanda elküldött minket melegebb éghajlatra. Nagyon jó a daluk, főleg az instrumentális rész az, amibe nagyon el lehet révedni. Brutális energiák jöttek, jól mutatnak a színpadon, és kellően dallamos a szám ahhoz, hogy megszeresse mindenki, még azok a külföldiek is, akik nem értik a dalszöveget. Igen, veszélyes játék a metál az Eurovízión, de nemcsak a Lordi, de a maNga is egész jól szerepelt. Mondjuk utóbbi nem volt annyira kemény rock, de az is igaz, hogy sajnos több az ellenpélda a rossz szereplésre. Ja és hatalmas pacsi a csajvokálért!

AWS. (c) MTVA Kaszner Nikolett

A vendégprodukcióról annyit, hogy most az idei tematika nagyon a régi és új dolgok elegyítésére fókuszál, a múlt előtti tisztelgés a lassan A dal töltelékzenekarának számító Margaret Island-del. Oké, fanyalgok, ilyenkor, jó lenne más nemzeti döntőkből hívni valakit, hátha pont a győztest láthatjuk, de rendben, sokáig könyörögtünk azért, hogy A Dal a magyar zene ünnepe legyen. Illetve meghívnék olyan előadókat, akik félnek a zsűritől de ki szeretnék próbálni A Dal színpadi körülményeit, tét nélkül átvehetnék az egész hangulatát, hátha megjönne a kedvük a későbbiekben. És egyben promótálnák az új dalukat, ha voltak kedvesek írni egy dalt szeptember 1 után. Jövő szombaton folytatás!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top