ESC Hungary

Eurovízió 2016

Az automatikus döntősök produkciói az elődöntőkben 2016-tól

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Múlt héten a fesztivált irányító Referencia Csoport berlini találkozóján szó volt a verseny jövőjéről. Az eurovision.tv-n bejelentettek ezen tervek közül egyet: az automatikusan döntőbe kerülő országoknak ezúttal sem kell selejtezőn részt venniük, de nagyobb szerepet fognak kapni az elődöntőkben.

Az Ötösfogat országai (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia) és a soron következő házigazda Svédország versenyzői meg fognak jelenni azon az elődöntőn, ahová sorsolják őket az elődöntősök szétválogatását meghatározó sorsoláson. Az elődöntősök szétosztása január végén lesz, és itt fogják meghatározni azt is, hogy az automatikus döntősök melyik elődöntőben szerepelnek. Ezúttal nemcsak szavazhatnak, hanem megnézhetik hazájuk produkcióját is, igaz nem teljes hosszában és nem élőben. Időbeosztási okok miatt Németország kérte, hogy a második elődöntőben szavazhassanak a német nézők.

A verseny főellenőre, Jon Ola Sand elmondta, hogy videóklipek helyett érdekesebb lesz azt látni, hogyan fog kinézni az automatikus döntősök szereplése a döntőben, ezért az előző esti főpróbán felvett anyagból fognak egy rövidített verziót bemutatni az elődöntők estéin. Ezzel több lehetőséget kapnak a fenti országok a próbára. Az elődöntős rendszer óta ennek a 6 országnak kevesebb lehetősége volt a tévés közvetítésben szerepelni, és a produkciós csapatnak is kevesebb ideje volt megismerkedni ezekkel az előadásokkal. Ezen országok ezért 1-2 nappal hamarabb fognak megérkezni a verseny helyszínére, egyben több idő jut a dalok promótálására is.

Franciaország, Németország, Spanyolország és Nagy-Britannia a 2004-es elődöntő bevezetése óta nem vesz részt selejtezőn. 2000 óta szintén automatikus résztvevők, náluk nem számított az, hogy a korábbi években hogyan szerepeltek. Amikor Olaszország újra elhatározta, hogy részt vesz az Eurovízión, 2011 óta a Négy nagy ország csoportja ötösfogattá alakult.

A Referencia csoport az Eurovíziós Dalfesztivál nyolctagú irányító testülete. A csoport tagjai: az elnök, az EBU főellenőre, a következő verseny főproducere, az előző versenyek főproducerei közül kettő, és három választott képviselő a résztvevő országok delegációvezetői közül.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top