ESC Hungary

Junior 2015

JESC 2015: Hollandia és Szlovénia választ ezen a hétvégén

Tudósító: Bakkay Levente
Forrás: junioreurovision.tv, eurovoix.com, wiwibloggs.com

A 2015-ös Junior Eurovíziós év ugyan már javában elkezdődött, de az országok nagy része még nem árult el túl sokat a későbbi indulóikról. Eddig 4 válogató volt, amin végleges dalokat is kiválasztottak, ezek az albán, a fehérorosz, az ukrán és az orosz válogatók voltak. Egyelőre úgy néz ki, hogy 16 résztvevője lesz a versenynek, de még tárgyalás folyik egy 17. országgal a részvételükkel kapcsolatban. Magyarország biztosan nem veszt részt az idei versenyen, de nincs kizárva a jövő évi debütálás esélye. Jelenleg ezen kívül 2 válogató zajlik párhuzamosan: a holland és a szlovén. Először kezdjük a hollandokéval.

A hollandok a Juniorra már debütálásuk óta ugyanazt a formátumot, a Junior Songfestival nevű dalválasztó showt használják. Mint ahogyan azt már talán megszokhattuk tőlük, 8 előadó és dal vesz részt a nemzeti döntőben. Ezek a dalok és előadók előtte már nagyon sok válogatáson estek át, tévés válogatóktól kezdve a nyilvános válogatókig. A zsűri végül a sok jelentkező közül kiválasztotta azt a 8 produkciót, melyek bekerülnek az élő adásba is. Ezt a 8 produkciót 2 négyfős elődöntőre osztották.

Az első elődöntőben Katrina és a „Dit is pas het begin” (Ez még csak a kezdet), Daniel és a „Special”(Különleges), Guusje és a „Talk About Love”(Beszéljünk a szerelemről) és Shalisa és a „Million Lights”(Millió fény) mérkőztek meg egymással a 2 továbbjutó helyért. Miután mind a 4 előadó előadta dalát, a 8 elődöntős előadta a verseny hivatalos dalát, a „Living Our Dream”-et.
A szavazás a következőképpen zajlott: Először egy gyerekekből álló zsűri szavazott, aminek vezetője és pontbejelentője a tavalyi győztes, Julia volt. Az ő pontjaik ezek voltak: Daniel – 8 pont, Katrina – 9 pont, Shalisa – 10 pont és végül Guusje – 12 pont.
Ezután a 3 ismert zenészből álló zsűri szavazott (melynek tagja volt Gerard Joling is, az egykori De Toppers tagja). Az ő pontjaik a következőképpen alakultak: Daniel – 8 pont, Katrina – 9 pont, Guusje – 10 pont és Shalisa – 12 pont.
Végül a holland szavazók szavaztak, az ő pontjaikat a műsorvezető, Jan Smit jelentette be. 8 pontot kapott Daniel, 9 pontot kapott Katrina, 10 pontot kapott Guusje és 12 pontot kapott Shalisa.
Az összesített eredmények így tehát: Daniel — 24 pont
Katrina – 27 pont
Guusje — 32 pont
Shalisa — 34 pont
A két továbbjutó tehát Guusje és Shalisa voltak.

A második elődöntőben a négyfős lánybanda, a 4LIFE, Eliyha, Myrthe és Nohr vettek részt. Dalaik ugyanebben a sorrendben: „You Will Know My Name”(Tudni fogod a nevem), „Like Everyone Else”(Mint midnenki más), „Kinderen van de zon”(A Nap gyermekei) és „Ik ben mezelf'”(Önmagam vagyok). A dalok elhangzása után megint elénekelte a 8 előadó a közös dalt, és már kezdődött is a szavazás.
A szavazás menete megegyezett a múlt heti szavazással. Először a gyerekzsűri pontjait tudhattuk meg: Myrthe 8 pontot, Eliyha 9 pontot, Nohr 10 pontot és a 4LIFE 12 pontot kapott.
A felnőtt zsűri is szavazott ezután, az ő pontjaik a következők: Eliyha 8 pont, Myrthe 9 pont, a 4LIFE 10 pontés végül Nohr kapta a 12 pontot.
Legvégül megint a szavazók pontjai következtek: Eliyha – 8 pont, Myrthe – 9 pont, Nohr – 10 pont és a 4LIFE – 12 pont.
A pontok listája tehát így alakult: Eliyha – 25 pont
Myrthe – 26 pont
Nohr — 32 pont
4LIFE — 34 pont
A döntőbe ebből a körből Nohr és a 4LIFE jutottak.

Rögtön a második elődöntő eredményhirdetése után kvöetkezett azonban a Wildcard (Szabadkártya) forduló, ahol az összes kiesett versenyző közül lehetett választani az interneten egyet, aki még bejuthat a döntőbe. Az internetezők végül Myrthét választották, így a döntősök végleges listája: Guusje, Shalisa, Nohr, a 4LIFE és Myrthe.
A döntő holnap lesz 18:55-től, de ezt sajnos Hollandián kívülről nem lehet nézni. Az élő műsort viszont a verseny után vissza lehet nézni a web.avrotros.nl/juniorsongfestival oldalon.

A szlovénok is eközben dalt választanak, és ők egy új módszert alkalmaznak, az Eurovíziós válogatójuk kistestvérét, a Mini EMA-t használják. Két elődöntő volt 3-3 dallal, amik közül egy szakmai zsűri (köztük Nina Puslarral) kiválasztott 1-*1 dalt mindkét elődöntőből, akik továbbjutottak a döntőbe. Itt már csak a nézők fognak dönteni a győztesről.

Az első elődöntő mezőnyét Rebeka Satler „S tabo”(Veled) című dalával, Janina Klenovsek a „Sonce v ogledalu”(A Nap a tükörben) című dalával és Leni (Alenka Vozlic) a Najlepsi dan(A legszebb nap) című dalával alkották.
A szakmai zsűri ebből az elődöntőből Leni dalát küldte tovább a vasárnap történő döntőbe.

A második elődöntőt Lina Kuduzovic és a „Prva ljubezen”(Első szerelem), Jaka & Maks és a „Full of Energy”(Tele energiával) és Tina Vinter és a „Brez Okov”(Körítés nélkül) alkotta.
A szakmai zsűri itt is kiválasztotta a kedvenc dalát, és az ő döntésük alapján Lina Kuduzovic és a Prva Ljubezen megy a döntőbe.

A végleges döntősök tehát Lina és Leni.

Élő közvetítés

A döntőt élőben is lehet majd követni itthonról is, vasárnap 17:20-tól, ezen a linken: 4d.rtvslo.si/zivo/tvs1

Linkek a résztvevő dalokhoz itt találhatóak:

Holland dalok: https://www.youtube.com/playlist?list=PLbJapjaY6H6AMEp09adhLLqK7CJfaHOw6

Szlovén dalok: https://www.youtube.com/user/ESCSlovenia/videos

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top