ESC Hungary

Junior 2015

JESC 2015: Hollandia és Szlovénia választ ezen a hétvégén

Tudósító: Bakkay Levente
Forrás: junioreurovision.tv, eurovoix.com, wiwibloggs.com

A 2015-ös Junior Eurovíziós év ugyan már javában elkezdődött, de az országok nagy része még nem árult el túl sokat a későbbi indulóikról. Eddig 4 válogató volt, amin végleges dalokat is kiválasztottak, ezek az albán, a fehérorosz, az ukrán és az orosz válogatók voltak. Egyelőre úgy néz ki, hogy 16 résztvevője lesz a versenynek, de még tárgyalás folyik egy 17. országgal a részvételükkel kapcsolatban. Magyarország biztosan nem veszt részt az idei versenyen, de nincs kizárva a jövő évi debütálás esélye. Jelenleg ezen kívül 2 válogató zajlik párhuzamosan: a holland és a szlovén. Először kezdjük a hollandokéval.

A hollandok a Juniorra már debütálásuk óta ugyanazt a formátumot, a Junior Songfestival nevű dalválasztó showt használják. Mint ahogyan azt már talán megszokhattuk tőlük, 8 előadó és dal vesz részt a nemzeti döntőben. Ezek a dalok és előadók előtte már nagyon sok válogatáson estek át, tévés válogatóktól kezdve a nyilvános válogatókig. A zsűri végül a sok jelentkező közül kiválasztotta azt a 8 produkciót, melyek bekerülnek az élő adásba is. Ezt a 8 produkciót 2 négyfős elődöntőre osztották.

Az első elődöntőben Katrina és a „Dit is pas het begin” (Ez még csak a kezdet), Daniel és a „Special”(Különleges), Guusje és a „Talk About Love”(Beszéljünk a szerelemről) és Shalisa és a „Million Lights”(Millió fény) mérkőztek meg egymással a 2 továbbjutó helyért. Miután mind a 4 előadó előadta dalát, a 8 elődöntős előadta a verseny hivatalos dalát, a „Living Our Dream”-et.
A szavazás a következőképpen zajlott: Először egy gyerekekből álló zsűri szavazott, aminek vezetője és pontbejelentője a tavalyi győztes, Julia volt. Az ő pontjaik ezek voltak: Daniel – 8 pont, Katrina – 9 pont, Shalisa – 10 pont és végül Guusje – 12 pont.
Ezután a 3 ismert zenészből álló zsűri szavazott (melynek tagja volt Gerard Joling is, az egykori De Toppers tagja). Az ő pontjaik a következőképpen alakultak: Daniel – 8 pont, Katrina – 9 pont, Guusje – 10 pont és Shalisa – 12 pont.
Végül a holland szavazók szavaztak, az ő pontjaikat a műsorvezető, Jan Smit jelentette be. 8 pontot kapott Daniel, 9 pontot kapott Katrina, 10 pontot kapott Guusje és 12 pontot kapott Shalisa.
Az összesített eredmények így tehát: Daniel — 24 pont
Katrina – 27 pont
Guusje — 32 pont
Shalisa — 34 pont
A két továbbjutó tehát Guusje és Shalisa voltak.

A második elődöntőben a négyfős lánybanda, a 4LIFE, Eliyha, Myrthe és Nohr vettek részt. Dalaik ugyanebben a sorrendben: „You Will Know My Name”(Tudni fogod a nevem), „Like Everyone Else”(Mint midnenki más), „Kinderen van de zon”(A Nap gyermekei) és „Ik ben mezelf'”(Önmagam vagyok). A dalok elhangzása után megint elénekelte a 8 előadó a közös dalt, és már kezdődött is a szavazás.
A szavazás menete megegyezett a múlt heti szavazással. Először a gyerekzsűri pontjait tudhattuk meg: Myrthe 8 pontot, Eliyha 9 pontot, Nohr 10 pontot és a 4LIFE 12 pontot kapott.
A felnőtt zsűri is szavazott ezután, az ő pontjaik a következők: Eliyha 8 pont, Myrthe 9 pont, a 4LIFE 10 pontés végül Nohr kapta a 12 pontot.
Legvégül megint a szavazók pontjai következtek: Eliyha – 8 pont, Myrthe – 9 pont, Nohr – 10 pont és a 4LIFE – 12 pont.
A pontok listája tehát így alakult: Eliyha – 25 pont
Myrthe – 26 pont
Nohr — 32 pont
4LIFE — 34 pont
A döntőbe ebből a körből Nohr és a 4LIFE jutottak.

Rögtön a második elődöntő eredményhirdetése után kvöetkezett azonban a Wildcard (Szabadkártya) forduló, ahol az összes kiesett versenyző közül lehetett választani az interneten egyet, aki még bejuthat a döntőbe. Az internetezők végül Myrthét választották, így a döntősök végleges listája: Guusje, Shalisa, Nohr, a 4LIFE és Myrthe.
A döntő holnap lesz 18:55-től, de ezt sajnos Hollandián kívülről nem lehet nézni. Az élő műsort viszont a verseny után vissza lehet nézni a web.avrotros.nl/juniorsongfestival oldalon.

A szlovénok is eközben dalt választanak, és ők egy új módszert alkalmaznak, az Eurovíziós válogatójuk kistestvérét, a Mini EMA-t használják. Két elődöntő volt 3-3 dallal, amik közül egy szakmai zsűri (köztük Nina Puslarral) kiválasztott 1-*1 dalt mindkét elődöntőből, akik továbbjutottak a döntőbe. Itt már csak a nézők fognak dönteni a győztesről.

Az első elődöntő mezőnyét Rebeka Satler „S tabo”(Veled) című dalával, Janina Klenovsek a „Sonce v ogledalu”(A Nap a tükörben) című dalával és Leni (Alenka Vozlic) a Najlepsi dan(A legszebb nap) című dalával alkották.
A szakmai zsűri ebből az elődöntőből Leni dalát küldte tovább a vasárnap történő döntőbe.

A második elődöntőt Lina Kuduzovic és a „Prva ljubezen”(Első szerelem), Jaka & Maks és a „Full of Energy”(Tele energiával) és Tina Vinter és a „Brez Okov”(Körítés nélkül) alkotta.
A szakmai zsűri itt is kiválasztotta a kedvenc dalát, és az ő döntésük alapján Lina Kuduzovic és a Prva Ljubezen megy a döntőbe.

A végleges döntősök tehát Lina és Leni.

Élő közvetítés

A döntőt élőben is lehet majd követni itthonról is, vasárnap 17:20-tól, ezen a linken: 4d.rtvslo.si/zivo/tvs1

Linkek a résztvevő dalokhoz itt találhatóak:

Holland dalok: https://www.youtube.com/playlist?list=PLbJapjaY6H6AMEp09adhLLqK7CJfaHOw6

Szlovén dalok: https://www.youtube.com/user/ESCSlovenia/videos

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top
%d bloggers like this: