ESC Hungary

Rajongunk

Miért akarja Oroszország olyan kétségbe esetten megnyerni az Eurovíziót?

Tudósító: Klész Imre
Forrás: bbc.com

Oroszország a fogadóirodák kedvence az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, aminek az az egyik oka, hogy a pénz nem akadálya annak, hogy nagy szakértelemmel állítsanak színpadra egy produkciót. Úgy tűnik, hogy az Eurovízió nemzeti üggyé vált, de vajon miért? Ezt a kérdést teszi fel a BBC újságírója, és kutatja rá a válaszokat.

Hét évvel ezelőtt, a svéd televízió egyik igazgatója, Svante Stockselius Moszkvában volt, és épp a döntő főpróbáját kísérte figyelemmel. Ez volt az első és egyetlen alkalom, amikor Moszkvában tartózkodott, miután Gyima Bilan megnyerte a versenyt 2008-ban a Believe című dallal Belgrádban.

– Egyszer csak hirtelen megőrültek az oroszok, és azt mondták, hogy Putyin úr, a miniszterelnökünk megérkezett! – emlékezik vissza Stockselius, az Eurovízió akkori igazgatója. – Meglepődtem hogy milyen alacsony, és emlékszem, olyan erős volt a kézfogása, mintha egy vasököllel fogtam volna kezet. Nagyon erős volt a kézfogása, és nagyon kíváncsiskodott a részletekről.

De miért keltette fel Oroszország erős emberének az érdeklődését az Eurovízió?

– Azt mondták, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál kiemelt fontosságú az országnak – mondja Stockselius. – Meg akart győződni arról is, hogy valóban olyan show készül-e, ami jól promótálja Oroszországot, ami meg tudja mutatni Európának, hogy ezt is meg tudják csinálni. Nagyon sok pénzt fektettek abba a show-ba.

– Amikor érkeztek a pontok, az azeri Farid Mammadov, a maximum 12 pontot nyerte el Oroszországtól. Amikor Azerbajdzsánon volt a sor, akkor az orosz Dina Garipova sokkoló nulla pontot kapott tőlük.

– 10 pontot elloptak tőlünk. Vagyis nem tőlünk, hanem a mi versenyzőnktől – kommentálta az esetet Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor három nappal később találkozott azeri kollégájával.

Az pedig különösen fájt a miniszternek, hogy a közönségszavazáson második helyet ért el az orosz versenyző az azerieknél. Nem különös, hogy a nemzeti zsűrik tagjainak más véleménye van mint a közönségnek, vagy politikai megfontolásokat tartalmaznak a pontszámok – mondta Daniel Gould tanár, aki feladta az állását azért, hogy profi fogadásokat kössön az Eurovízión. Ezeket a dolgokat kell figyelembe venni, amikor próbáljuk előrejelezni a későbbi győztest.

De a politika által inspirált szavazás nem volt szokványos eset az Eurovízión, legalábbis a Krím félsziget 2014-es orosz elfoglalásáig. Abban az évben a koppenhágai közönség a nemtetszését fejezte ki, amikor az orosz Tolmacsevij testvérek léptek a színpadra.

– Kifújolták ezeket a 17 éves lányokat – mondta Jon Ola Sand, a norvég tévé igazgatója, aki most az Eurovízióért felel. – Találkoztam velük a színfalak mögött, teljesen le voltak törve. Ez volt a legrosszabb dolog, amit eddig láttam. Nagyon sajnáltam ezeket a lányokat, hiszen ők nem csináltak semmi rosszat.

Emiatt tavaly mondott egy beszédet is, mielőtt az énekesek színpadra léptek volna.

– Beszéltünk a közönséggel. Elmondtuk nekik, hogy mindenki nagy szeretettel lett meghívva erre a helyre, ezért megkérünk mindenkit, hogy ne fújolják ki a művészeket.

A közönség ezt visszautasította, Oroszországot ismét kifújolták. És nem azért, mert túl rossz lett volna a dal, második helyezést ért el.

Vlagyimir Putyin már 16 éve van a hatalomban, és nyíltan kinyilatkozta, hogy szeretné visszaállítani Oroszország megítélését a világban. Ennek eredményekért a sportban is sokat tesznek, például az eddigi legdrágább Téli Olimpiai Játékokat rendezték meg Szocsiban 2014-ben. Ezután a második orosz eurovíziós győzelem került előtérbe, főleg a büszkeségük és az elmúlt két év fújolása miatt megcsorbult büszkeségük miatt is.

– Leszerződtettek minden eurovíziós „csúcsragadozót” a megfelelő területen, hogy dolgozzanak az orosz dalon. Két zeneszerző, az orosz Filip Kirkorov és a görög Dimitrisz Kontopoulosz is sok eurovíziós dalt írt már korábban – mondja Daniel Gould. – Leszerződtették a ciprusi Alex Panayi énektanárt, aki már több sikeres eurovíziós versenydalon dolgozott az előadókkal. Leszerződtették a legjobb svéd háttérvokálosokat is. Szóval minden embert megtaláltak a maga területén ahhoz, hogy megnyerjék az idei évet. Olyan kommentárok jelentek meg a BBC twitterén Szergej Lazarjev sikeres elődöntős szereplése után, hogy „Olimpiához méltó színpadra állítás”, „Az egész házat magukkal hozták Svédországba”. Lazarjev egy olimpiai hasonlattal nyilatkozott a BBC-nek.

– Oroszországnak ez egy nagyon komoly esemény, olyan mint az Olimpiai Játékok csak a zenében. Az orosz közönség imádja az Eurovíziót. Minden évben nagyon magas nézettséggel fut a műsor.

Európa szerte nagyon különböző megítélése van a versenynek. Christer Björkman svéd zenei producer szerint egy felmérés kimutatta, hogy a svédeknek a születésnapjuk a legfontosabb nap egy évben. Második helyen van a nyár közepe, harmadik helyen pedig a Melodifestivalen, ahol kiválasztják a svéd eurovíziós dalt. A karácsony csak a negyedik.

A briteknél az Eurovízió a vicckategóriba sorolható, 2009-ig Terry Wogan és onnantól kezdve Graham Norton nagyon élcelődő és célozgató kommetekkel látja el a műsor közvetítését.

Oroszország a 2014-es osztrák transzvesztita, Conchita Wurst által okozott morális sértése pedig totálisan ellentétes a svédek értékeivel.

Dr Karen Fricker, a kanadai of Brock Egyetemen az Eurovízió politikai vonatkozásait kutatja, azt mondja, hogy a britek hozzáállása az Eurovízióhoz jól tükrözi az Európához viszonyuló ambivalens kapcsolatát.

Szóval, Oroszország miért akar ennyire nyerni?

– Lehetne vitát nyitni arról, hogy mennyi ellentét van Oroszország és a világ között. Egy ilyen platform, ahol Oroszország bebizonyítja, hogy meg tudja mutatni Európát sokkal jobban, mint Európa önmagát – még ha nem is törődnek Európával – az egy nagyon erős gesztus politikai és kulturális értelemben.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top