ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Finnország

A 2023-as versenyt megelőzően Finnország ötvenöt alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon az 1961-es első nevezésük óta. Az ország eleinte nem volt túl sikeres a versenyen, az ezredforduló előtt számos alkalommal végeztek az utolsó helyen. Finnország sorsa azonban végül megváltozott 2006-ban, amikor Lordi megnyerte az athéni versenyt a „Hard Rock Hallelujah”-val – ez volt Finnország egyetlen győzelme eddig.

2012 óta a finn műsorszolgáltató megszervezi az Uuden Musiikin Kilpailu című válogatásműsort (UMK), amely új zenék bemutatására összpontosít, és a győztes dalt az adott év finn pályaműveként választják ki az Eurovíziós Dalfesztiválra. Az UMK döntőjére 2023. február 25-én került sor, ahol hét pályamű versenyzett, közülük a Käärijä által előadott „Cha Cha Cha”-t választották ki a győztesnek. A dal elsöprő győzelmet aratott, a közönségszavazatok több mint felével nyerte meg a versenyt, és ez a győzelem egy másik szempontból is fontos, hiszen hét év óta először hallható újra finn nyelv az Eurovízió színpadán.

Käärijä szerint a dal és az előadás egyedisége is hozzájárulhatott a győzelemhez, és azt mondta: „Az UMK még soha nem látott ehhez hasonló dalt vagy előadást… messzire juthatsz még akkor is, ha nem te vagy a legképzettebb énekes vagy rapper.”

A művész már évek óta érdeklődik az UMK iránt, idén 150%-ig biztos volt benne, hogy be fog nevezni, mert amikor Cha Cha Cha megjelent, Käärijä tudta, hogy itt az idő. „Finnország egy buli ország, egy heavy metal ország és egy pop country – ez a dal mindezeket egyesíti” – mondja Käärijä.

Jere Pöyhönen, alias Käärijä olyan művész, aki dacol a kategorizálással, szereti áttörni a határokat, követni saját ritmusát és új dolgokat felfedezni. A 29 éves énekes zenéjében szívesen kombinálja többek között a rap, a metál és az elektronikus zene elemeit és olyan hangzást alkot, amely ellenáll a műfaji korlátoknak. Szövegei a mindennapi dolgokkal foglalkoznak, a fiatalságból a felnőtté válás küszöbéig, a házibuliktól az utóbulikig. A művész gátlástalan élő előadásairól ismert, dala élőben egy teljesen új dimenziót kap.

A „Cha Cha Cha”-t két barátjával írta: a többszörös platinalemezes producerrel és dalszerzővel, Johannes ‘Kiro’ Naukkarinennel, valamint Aleksi Nurmi producerrel.

A dal egy sötét, heavy metal ízű rapben kezdődik, ahol a dal főszereplője péntek estig számolja vissza az órákat, a munkahét végét, és csillapíthatatlan vágyat érez, hogy ledöntsön néhány italt, és megnyíljon. „…Ez a kimerítő hét és sok hosszú nap mögöttünk van… Csak a bár és a piña colada jár a fejemben…” Ahogy az ital kezdi megrészegíteni az énekest és feloldja a gátlásait, ezután a táncparkett egyre vonzóbbá válik. Bár a karakter azt hiszi, hogy soha nem lesz az a személy, aki valaha is elengedne minden gátlást, végül azzá válik, miközben a dal drámai módon egy turbópop műfajra vált, ami a dal kezdetének ellentéte.

Nálam a Cha Cha Cha abszolút befutó, az egyik kedvencem, már első hallgatás után magával ragadott és azóta is max hangerőn dübörög a kocsiban. Végre egy jó pörgős bulis szám, fülbemászó és ellenállhatatlan. Nekem az UMK döntőjében előadott produkció látványvilága jobban tetszett a hivatalos videoklipnél, így remélem, hogy valami hasonló színpadképet láthatunk majd Liverpoolban. Azt gondolom, a zsűrinél nem fog előkelő helyen végezni a dal, viszont nagy valószínűséggel a közönség egyik kedvence lesz.

A skandináv ország 2023. május 9-én, kedden az első elődöntő második felében csatlakozik az idei Eurovízióhoz.

(escxtra.com, escinsight.com, eurovision.tv, wiwibloggs.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top