ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Lengyelország

Lengyelország 1994-ben első részvételként egy második hellyel nyitott az Eurovíziós Dalfesztiválon, Edyta Górniak dala máig tartja a rekordot. Lengyelország inkább a Junior Eurovízió specialistája: két egymást követő évben is győztek (2018, 2019). Visszatérve a felnőtt versenyre, 24 fesztivál alatt 15-ször döntőztek. Idén a 23 éves Blanka Stajkowot küldik versenybe.

A lengyel TVP közmédia 10 résztvevős nemzeti döntőt szervezett, ahol a zsűri és a közönség 50-50%-ban döntött a győztesről. Innen kezdve szappanoperába illő fordulatok övezték a dalt és előadóját az eredmény kihirdetését követően. Ezt a dalt nem sorolták a kedvencek közé, valószínűleg emiatt kapott nagy fújolást, amikor bejelentették a zsűri szavazás végeredményét a showban, amit Blanka nyert. A közönség második helyre hozta ki a Solo-t, összesítésben viszont ez a dal kapta a legtöbb pontot. Ekkor már bekiabált a közönség bundával vádolva a szervezőket, amiért szándékosan kevés pontot adott a zsűri a nagy favoritnak. Később az a vád került elő, hogy az egyik zsűritag, Allan Krupa személyesen ismeri Blankát. A zsűritag tagadta a vádakat, azt hitte, ő csak az egyik táncos. Majd később Krupa édesanyja, történetesen Edyta Górniak vallotta be, hogy a fia és Blanka korábban együtt jártak. Utána azon problémázott a közönség, hogy háromszor annyi szavazatot küldtek a nagy favorit Jann-ra mint a későbbi győztes Blankára. Uténa egy újabb zsűri szál indult el: Agustin Egurrola zsűritag a Volt tánccsoport tulajdonosa és történetesen ők voltak Blanka háttértáncosai a nemzeti döntőn. Olaj volt a tűzre, hogy a TVP Rozrywka weboldalán a döntő előtt megjelent egy cikk a győztesről, később ezt technikai hibával magyarázták, mivel a szerkesztő elkezdte írni a cikk vázát korábban és valahogy kikerült. Két petíció is elindult a végeredmény megváltoztatásáért, összesen 87000 aláírással. 5 lengyel eurovíziós fan média közösen követelte a TVP-től a részletes eredmények közzétételét, a szavazás átláthatóságának hiánya miatt. A TVP azzal zárta le a témát, hogy a szavazás közjegyző kontrollja alatt zajlott, a második helyezett Jann pedig arra kérték a nézőket, hogy fejezzék be a gyűlöletbeszédet.

Blanka bolgár-lengyel származású, szüleinek nincs zenei háttere, de édesanyja bátorította, hogy csatlakozzon tánccsoportokhoz és menjen zeneiskolába. 13 éves korában adta ki első kislemezét. 4 évig az Egyesült Államokban fejlesztette előadói készségeit. 2021-ben részt vett a Topmodell lengyel valóságshow-ban, ebben az évben jött ki az első hivatalos kislemeze is. A következő évben leszerződött a Warner Music-hoz és megszületett a Solo című dala is.

Babám ez kicsit őrültség hogy másképp fogalmazzam meg neked, elvesztettem az eszem. Babám mi lett veled? Azt hittem ismerlek. De most ideje hogy szembenézz vele. Hideg vagy és meleg, magas és alacsony, összezavarsz. Ez így nem mehet tovább, hadd fogalmazzam meg. Most már jobban vagyok egyedül, szólóban. Soha nem hagytam cserben magam. És most megmutatom, hogy miről maradtál le, hogyan megyek bulizni.

Ez egy igazi nyári rágógumi dal a szakítás utáni talpra állásról. Tényleg nem egy nagy szám, bár az idei lengyel felhozatal egyike sem győzött meg határozottan arról, hogy inkább egy másik dalt kellett volna tényleg küldeni. Egyszerű dallam, könnyen fülbe mászik, remélhetőleg Blanka produkcióján nem fog meglátszódni a nemzeti döntő utáni drámázás. A második elődöntőből bárki tovább juthat, sokakat meg fog lepni ha Blanka tényleg döntőzni fog.

https://www.youtube.com/watch?v=ANM4CwbE0Is
https://youtu.be/Jjsl-JCHDWE

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top