ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Ukrajna

Ukrajna az Eurovízió történetének egyik legsikeresebb országa. 2003-ban debütáltak a versenyen, majd 2004-ben meg is nyerték az isztambuli Eurovíziót Ruslana – Wild Dances című dalával. Második győzelmüket Jamalának köszönhetik, 2017-ben Kijev adhatott otthont a fesztiválnak. Harmadjára tavaly sikerült bezsebelniük a trófeát, a Kalush Orchestra – Stefania című dalával Torinóban. Nyolc top 5 eredménnyel büszkélkedhetnek. Az utóbbi években nagyon kedveltek lettek a közönség körében, mert mernek kockáztatni és egyedi dalokat küldeni a versenyre, minden évben újabbnál újabb oldalát mutatják meg sokszínű zenei palettájuknak. A döntőbe jutás rekordját továbbra is tartják, az öt automatikusan döntős országon kívül egyedül Ukrajnának sikerült eddig minden évben döntőznie.

Idén a TVORCHI nevű ukrán duó kapta meg a jogot az ország képviseletére. 2017-ben alakultak, tagjai: az ukrán származású Andrij Huculjak producer és a nigériai származású énekes, Jeffrey Kenny. Együttműködésük egy spontán találkozással kezdődött. Mindketten a Ternopili Nemzeti Orvostudományi Egyetem Gyógyszerészeti Karának hallgatói voltak. Andrij egyszer leszólította Jeffrey-t az utcán, hogy beszélgessen vele és gyakorolja az angol nyelvtudását. Azóta 4 albumuk jelent meg és több daluk is slágerlisták élére került Ukrajnában, több millió lejátszást tudhatnak magukénak az online felületeken.

2020-ban részt vettek az ukrán Vidbir nemzeti döntőben Bonfire című dalukkal, akkor a 4. helyet sikerült elcsípniük. 2023-ban újra próbálkoztak és az elég rendhagyó módon, egy metróalagútban megrendezett Vidbir szériát nagy meglepetésre meg is nyerték a Heart of Steel című dalukkal.

A dal 2022 tavaszán íródott, és a legutolsó pillanatban nevezték be a 2023-as Vidbirre. Nem is igazán a fesztiválra szánták, egyszerűen csak az aktuális érzelmeiket szerették volna dalba foglalni. Ezekben a hetekben zajlott Mariupol ostroma, sok felvételt láttak az Azovstali Vas és Acélművekben zajló harcokról, ez volt a város utolsó „bástyája”. Az itt harcoló ukrán katonák eltökéltsége – hogy semmi áron nem akarták feladni a területet – inspirálta a duót ennek a dalnak a megírásakor.

Néha el kell engedned,
néha félre kell nézned.
Néha csak tudod,
mikor kell az égbe emelned a középső ujjad.

Nem tudom elmagyarázni,
megmondani hogyan érezz.
Az élet csak egy játék
és én a győzelemre játszom.

Ne félj kimondani azt, amit gondolsz
mert nem számít mennyire rossz, valaki meghallgat.

Nem érdekel mit mondanak,
nem érdekel hogyan érzel.
Tűnj az utamból,
mert a szívem acélból van.

Szereted a bolondot játszani
így próbálsz a fejembe férkőzni.
Amikor felkapcsolom a fényeket
könnyedén átlátok rajtad.
Próbálok reakciót kicsikarni belőled,
aktiváltam magam.

Tudod, sosem veszthetek
te is szereted a figyelmet,
de ez sosem rólad szólt.

Nezvazhayuchy na bilʹ (A fájdalom ellenére)
Ya prodovzhuyu sviy biy (Folytatom a harcot)
Svit palaye, a ty diy (A világ lángol és neked cselekedned kell)

A Heart of Steel-t a Vidbir után átdolgozták, hogy „eurovíziósabb” legyen. Kapott egy ukrán nyelvű dalszövegrészt és egy nagyszerű orgonás zenei aláfestést a dal záró részében.

Az idei év már nem a szomorúságról szól, hanem az erőről. Ukrajna már több, mint egy éve kitartóan harcol az agresszorral szemben saját területeiért. Ez az, amit legfőképp üzennének a világnak ezzel a dallal – hadd jusson el minél több emberhez a világon, hogy az ukránoknak acél szívük van!

A dal üzenete nem csak az ukránokról szól, minden emberre kiterjed:  
Soha ne add fel, mindig előre menj, mert ha acél szíved van, minden rendben lesz!
Mindig légy szabad a cselekedeteidben, kifejezéseidben és gondolataidban, nem számít mennyire vagy kimerült és sérült, mindig csináld és csináld tovább!

A TVORCHI küldetése idén nem a győzelem lesz. Ukrajna egy újabb zenei oldalát szeretnék bemutatni, valami olyat, amit még eddig nem láttunk tőlük. A világ már hallott folk zenét az ukránoktól, most az elektronikus zenén a sor. Szeretnék megmutatni, Ukrajna mennyire sokszínű zeneileg, szeretnék a dal üzenetét közvetíteni a világnak, inspirálni az embereket, hogy mindig legyenek erősek.

Liverpoolban, hasonlóan a nemzeti döntős koncepcióhoz, egy 4 kisebb képernyőből álló díszletet láthatunk majd, amik egy keresztet formálnak meg. Azzal, hogy Jeffrey a kereszt előtt áll, magabiztosságot, legyőzhetetlenséget sugall, arra buzdít, hogy légy bátor és még rossz szituációkban is tartsd meg a pozitív hozzáállásod a dolgokhoz.

A duó az első pillanattól kezdve a teljeskörű szimpátiámat élvezi. Amit megtestesítenek, az számomra maga a zene, minden apró részletével együtt. A zene, amit a TVORCHI alkot, nem csupán egy amerikai R&B, benne van a duó sajátos zenei pikantériája, és ez az amiért ennyire kiemelkedőek számomra.
Aki szereti ezt a stílust, annak érdemes szétnézni a YouTube csatornájukon. Szerintem kiválóak a zenei alapok és a dalszövegek is, érezhetően van érzékük a zenéhez.  Szinte mindegyik daluk kivált valamilyen életérzést. Repertoárjukban vannak komoly üzenetű, powerful dalok, chillezős blues, de akadnak vidám hangvételű, ritmikus dalok is. Ezt hívom én zenei kreativitásnak!

A Kalush Orchestra tavalyi győzelme ellenére nem Ukrajna rendezi idén a fesztivált a már több mint egy éve zajló háború miatt, de társszervezőként részt vesznek a Liverpooli Eurovízió lebonyolításában és automatikusan a döntő résztvevői lesznek, így a TVORCHI-t a május 13-ai nagy döntőben láthatjuk majd a színpadon. Győzni szerintem nem fognak, de a közönségnek köszönhetően ott lehetnek idén is a top10-ben. Sok sikert nekik!

https://www.youtube.com/watch?v=neIscK1hNxs&ab_channel=EurovisionSongContest

Nemzeti döntős produkció:

https://www.youtube.com/watch?v=q6QFVqWX2gM&ab_channel=EurovisionSongContest

A dalhoz nemrég készült egy nagyon jó remix is, ütős videóklippel:

(eurovisionworld.com, eurovision.tv, wiwibloggs.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top