ESC Hungary

Eurovízió 2016

Izland és Moldova is javában készülődik a 2016-os stockholmi versenyre

Tudósító: Mádi Sándor
Forrás: escbubble.com

Már javában zajlanak a különböző nemzeti válogatókra való felkészülés, néhol kisebb, máshol nagyobb változtatásokkal megspékelve tavalyhoz képest. Ebben a cikkben az izlandi és a moldáv nemzeti válogatók főbb szabályait, menetét ismerhetitek meg.

Izland

Az izlandi köztelevízió, a RUV nemrég tette közzé a Songvakeppnin (az izlandi nemzeti válogató) szabályait. Jelentkezési feltételek, a nemzeti döntő menete:

  • Izlandi állampolgársággal vagy legalábbis ideiglenes lakóhellyel kell rendelkezniük a dalszerzőknek.
  • Az izlandi dalszerzők más, nem-izlandi szerzőkkel is együtt dolgozhatnak, feltéve, hogy a dal kétharmadát, illetve a dalszöveg felét az izlandi fél/felek írták.
  • A beküldött dalt minden esetben le kell fordítani izlandi nyelvűre is.
  • A verseny két elődöntőből és egy döntőből áll majd. Az elődöntők 2016. február 6-án és 13-án kerülnek megrendezésre, 6-6 résztvevővel, ahonnan a 3-3 legjobb jut tovább a február 20-án tartandó nemzeti döntőre.
  • Az elődöntők alatt a dalokat csak izlandi nyelven lehet előadni, míg a döntőbe jutott 6 dalt már annak megfelelően, hogy ha az adott előadó/csapat elnyeri Izland képviseleti jogát, milyen nyelven kívánja/kívánják előadni Stockholmban.

 

Moldova

Az alábbiakban a moldáv köztévé, a TRM feltételeit, műsormenetét ismerhetitek meg:

  • Moldávia bevezette szabályai közzé, hogy az előadók moldáv állampolgárok lehetnek, azonban azzal az engedménnyel élnek, hogy a dalszerzők, dalszövegírók bármely országból jöhetnek.
  • A dalokat egészen 2015. december 7, 17:00-ig várják, melyeket online is el lehet küldeni az alábbi e-mail címre: [email protected]
  • Az első két kiválasztást egy belső zsűri végzi: december 10-én 50 fősre szűkítik a nevezők listáját, majd december 19-én este már csak 24 előadót választanak ki, akik a 2016 februárban megrendezendő elődöntőkön részt vehetnek. Ez utóbbi eseményt élőben lehet követni majd a www.trm.md weboldalon.
  • A két, egyenként 12-12 dalt felsorakoztató elődöntőket 2016. február 23-án és 25-én tartják. Mindkét elődöntőből 8-8 dal jut tovább: ebből hetet a zsűri és a közönség 50/50%-os arányban határoz meg, míg a nyolcadikat csak a közönség.
  • A döntőt február 27-én rendezik meg, ahol a zsűri és a közönség közösen hozza meg a végső döntést arról, hogy ki fogja Moldovát képviselni a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon.

Comments

Legnépszerűbbek

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2021

To Top
%d bloggers like this: