ESC Hungary

Eurovízió 2016

Izland és Moldova is javában készülődik a 2016-os stockholmi versenyre

Tudósító: Mádi Sándor
Forrás: escbubble.com

Már javában zajlanak a különböző nemzeti válogatókra való felkészülés, néhol kisebb, máshol nagyobb változtatásokkal megspékelve tavalyhoz képest. Ebben a cikkben az izlandi és a moldáv nemzeti válogatók főbb szabályait, menetét ismerhetitek meg.

Izland

Az izlandi köztelevízió, a RUV nemrég tette közzé a Songvakeppnin (az izlandi nemzeti válogató) szabályait. Jelentkezési feltételek, a nemzeti döntő menete:

  • Izlandi állampolgársággal vagy legalábbis ideiglenes lakóhellyel kell rendelkezniük a dalszerzőknek.
  • Az izlandi dalszerzők más, nem-izlandi szerzőkkel is együtt dolgozhatnak, feltéve, hogy a dal kétharmadát, illetve a dalszöveg felét az izlandi fél/felek írták.
  • A beküldött dalt minden esetben le kell fordítani izlandi nyelvűre is.
  • A verseny két elődöntőből és egy döntőből áll majd. Az elődöntők 2016. február 6-án és 13-án kerülnek megrendezésre, 6-6 résztvevővel, ahonnan a 3-3 legjobb jut tovább a február 20-án tartandó nemzeti döntőre.
  • Az elődöntők alatt a dalokat csak izlandi nyelven lehet előadni, míg a döntőbe jutott 6 dalt már annak megfelelően, hogy ha az adott előadó/csapat elnyeri Izland képviseleti jogát, milyen nyelven kívánja/kívánják előadni Stockholmban.

 

Moldova

Az alábbiakban a moldáv köztévé, a TRM feltételeit, műsormenetét ismerhetitek meg:

  • Moldávia bevezette szabályai közzé, hogy az előadók moldáv állampolgárok lehetnek, azonban azzal az engedménnyel élnek, hogy a dalszerzők, dalszövegírók bármely országból jöhetnek.
  • A dalokat egészen 2015. december 7, 17:00-ig várják, melyeket online is el lehet küldeni az alábbi e-mail címre: eurovision@trm.md
  • Az első két kiválasztást egy belső zsűri végzi: december 10-én 50 fősre szűkítik a nevezők listáját, majd december 19-én este már csak 24 előadót választanak ki, akik a 2016 februárban megrendezendő elődöntőkön részt vehetnek. Ez utóbbi eseményt élőben lehet követni majd a www.trm.md weboldalon.
  • A két, egyenként 12-12 dalt felsorakoztató elődöntőket 2016. február 23-án és 25-én tartják. Mindkét elődöntőből 8-8 dal jut tovább: ebből hetet a zsűri és a közönség 50/50%-os arányban határoz meg, míg a nyolcadikat csak a közönség.
  • A döntőt február 27-én rendezik meg, ahol a zsűri és a közönség közösen hozza meg a végső döntést arról, hogy ki fogja Moldovát képviselni a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top