ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Franciaország

Franciaország az Eurovíziós Dalfesztivál egyik alapító országa, 1956 óta részt vett és nagyon jó eredményeket ért el a versenyen, öt győzelemmel, öt második helyezettel és hét harmadik hellyel az évek során. Ezek az eredmények azonban túlnyomórészt a verseny kezdeti éveire koncentrálódnak, nevezetesen arra az időszakra, amikor a francia nyelv rendkívül fontos státusszal rendelkezett Európában és nemzetközi szinten is.

Az elmúlt néhány évben Franciaország úgy döntött, hogy nemzeti döntőn, a C’est Vous Qui Décidezen választja ki a nevezését. Ez a műsor keretein belül olyan dalokat választottak ki, mint a „Mercy”, a „Voila” és a tavalyi „Fulenn”. Idén azonban a francia műsorszolgáltató belsőleg választotta ki indulóját a versenyre. Az előadót 2023. január 12-én, a dalt pedig 2023. február 19-én jelentették be hivatalosan.

Idén Franciaországot La Zarra képviseli az Eurovíziós Dalfesztiválon. A La Zarra Fatima Zahra Hafdi, a francia zeneipar feltörekvő csillagának művészneve. A Kanadában, marokkói származású családban született 25 éves lány egész életében kiváltságos kapcsolatot ápolt Franciaországgal és az Eurovízióval. Kanadában nevelkedett gyermekként La Zarra francia divatról és zenéről álmodott, és órákat töltött azzal, hogy videókat nézzen Mylène Farmer és Céline Dion koncertjéről, miközben magába szívta családja marokkói származásából eredő egyedi kulturális elemeket. A különféle zenei hatásokkal rendelkező művésznőt olyan francia és amerikai ikonok ihlették meg, mint Edith Piaf, Barbra Streisand és Drake.

2020-ban La Zarra Franciaországba költözött, hogy kibővítse virágzó zenei karrierjét. 2021-ben adta ki első albumát, a ‘Traîtrise’-t – egy olyan lemezt, amely dacol a műfaji besorolással, a hip-hop, a rap, a francia sanzon és az elektropop elemeit keverve. A „Traîtrise” adta La Zarrának első reklámslágerét, a „Tu t’en iras”-t, amely Franciaországban platina minősítést kapott. Ekkortájt La Zarrát először kereste meg a francia küldöttség, hogy részt vegyen az Eurovízión, bár végül visszautasította, mondván, hogy még nincs megfelelő szakaszában a karrierje. Három évvel később úgy tűnik, eljött az idő.

A párizsi művész így nyilatkozott: „Nagyon büszke vagyok arra, hogy lehetőségem van a világ több millió nézője előtt előadni dalomat. Nagy csodálója vagyok a legszebb francia hangoknak, mint például Edith Piaf, Barbara, Dalida, de Céline Dion is, és nagyon izgatott vagyok, hogy minden európai ember felfedezze a dalomat, amely remélem az övék lesz. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Franciaországot képviselhetem az Eurovízión, a világ legikonikusabb dalversenyén.”

La Zarra dalának címe „Évidemment”, egyike azon francia szavaknak, amelyeket minden nyelvtanulónak tudnia kell, fordítása: „Természetesen” vagy „nyilvánvalóan”. Ezt a szót a franciák folyamatosan szórják a mondataikban, hogy extra hangsúlyt kapjon mondandójuk. Tematikailag a dal egy sikertelen szerelmi kapcsolat utáni továbblépésről szól. Hangzásvilága az előadó képét tükrözi: Titokzatos, inspiráló és karizmatikus. A dalt maga La Zarra írta és készítette, egy csapat montreali dalszerzővel és producerrel.

Az „Évidemment” folytatja a La Zarra műfaji keverés és kísérletezés iránti vonzalmát, egy Piaf vagy Brel sanzon klasszikus énekhangszínét és szerkezetét olyan disco elemekkel ötvözi, amelyek Dua Lipa hőn szeretett 2020-as „Future Nostalgia” című albumából sem lennének kihagyva.

A dal lassan és érdekfeszítően indul, a várakozásoknak megfelelően nagyon francia hangzású intrója van, a refrén pedig erős basszussal és modernebb hangzással rendelkezik. Az egész dal francia nyelven szól, ötvözi a francia eleganciát a modern poppal.

Íme La Zarra dalának refrénje:

Évidemment
Toutes ces belles promesses que j’entends
C’n’est que du vent
(Persze
ezek a gyönyörű ígéretek, amiket hallok,
csak forró levegő)

Évidemment
Car après l’beau temps vient la pluie
C’est c’qu’on oublie
(Persze,
Mert a jó idő után jön az eső,
ezt elfelejtjük)

C’est toujours trop beau pour être vrai
Mais c’n’est jamais trop laid pour être faux
Évidemment
Elle ne ‘sera plus jamais la même
Cette fille d’avant
(Mindig túl szép, hogy igaz legyen,
de soha nem túl csúnya ahhoz, hogy tévedjen
Természetesen
soha nem lesz ugyanaz, mint
az a lány, aki korábban volt)

A „ Big Five ” tagjaként Franciaország automatikusan bejut az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe, így a dalt ott hallhatjuk majd először.

https://www.youtube.com/watch?v=GWfbEFH9NvQ

(eurovision.tv, escxtra.com, wiwibloggs.com)

About Author

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top