ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Ausztrália

(c) SBS / EBU

Ausztrália az Eurovízió alatt Európához tartozik! Biztos látta már mindenki azt a térképet, amikor Európa mellett Ausztrália a Brit-szigetek és az Ibériai-félsziget mellett van ábrázolva az Atlanti-óceánon. Idén a csoda ismét megtörténik, 9. alkalommal küldenek versenyzőt a fesztiválra. Egyszer nem sikerült döntőzniük, ami egyértelműen a lassan lecsengő pandémia miatti utazási korlátozásokkal magyarázható, az ausztrál SBS-nek otthon kellett felvenni Montaigne produkcióját a rotterdami színpad helyett. Hátulról a második Jessica Mauboy-tól a We Got Love című sláger, ami lépten-nyomon előbukkan, gondoljunk csak a 2023-as Eurovízió egyik vendégprodukciójára, vagy A Dal magyar nemzeti válogató végén a stáblistára, amikor még – nagyon helyesen – az Eurovízióra válogattak dalokat az állami tévében, azóta a nemzetközi szereplés közelébe sem érő nyereményekkel próbálják kecsegtetni az ismertséget kereső énekeseket. Visszatérve a világ másik végén lévő kontinensre (ami egy hétre a szomszédba költözik), második nekifutásra második helyet gyűjtöttek be, amikor Dami Im a Sound of Silence című dalt énekelte. Rajta kívül még ketten is az első helyen végeztek az elődöntőben, legutóbb épp tavaly a Voyager zenekar. Idén az Electric Fields nevű szintipop duó próbálja meghódítani a zsűri és a közönség szívét a One Milkali (One Blood) című angol nyelvű dallal, amibe be van csempészve egy kis anangu nyelv is. Ők egyébként majdnem megnyerték a 2019-es ausztrál nemzeti döntőt, de Kate Miller-Heidke-re nem hatott a ponttábla gravitációja és megnyerte a válogatót.

Az Electric Fields duóban Zaachariaha Fielding az énekes, Michael Ross pedig a formáció producere és billentyűse, de énekel ő is, illetve dalszerzője és szövegírója is az idei asztrál nevezésnek. Zaachariaha a 2011-es ausztrál X-Faktor válogatójában szerepelt, Michael pedig ugyanott, két évvel később. 2015-ben vették fel a formáció nevét. Első kislemezük 2016-ban jelent meg, zenéjükre jellemző a pop, soul és az elektronikus zenék különböző válfaja, de szívesen használják az ausztrál őslakosok nyelveit is. Több fesztiválon szoktak szerepelni, és sok helyi díjat is nyertek már. 2018-ban jelentkeztek az ausztrál nemzeti döntőre, ahol a zsűri és a közönség is második helyre sorolta. 2020-ban a norvég Keiino-val készítettek közös számot.

De lássuk most, hogy milyen dalt kínálnak nekünk május 7-én a 13-as rajtszámmal! A spirál szemében állok, mint egy a milliárdból. A lelkem lecsúszik a nevéről és szállok a föld középpontja felé. Talán álmodom, de az atomok ébren vannak, öntsd ki a teát a valóságra és a 0,618-ra (itt talán az aranymetszés numerikus kifejezésére történhet utalás, Φ≈1,618).

Nem küszködöm tovább a dalszöveggel, mert nagyon elvont a mondanivalója, igazából egy érzést akarhat átadni a dal a szinti hullámok szárnyán. Bevallom, nem soroltam a kedvenceim közé, de ahogy hallgatom az idei dalokat, ez pont nem az, amit félbe szakítanék 15 másodperc után. Oké, a mondanivalója fura, videoklip gyakorlatilag nincs, de a refrén annyira magával ragadó, annyira pozitív érzéseket kelt bennem, hogy csak egy rossz színpadkép tudja elrontani a kedvem. A videoklipból nem derül ki hogy milyen kreatív ötleteket remélhetünk majd a duótól, viszont nagyon erős vizuált és/vagy színpadi kellékeket kell használniuk hogy megvegye őket a közönség. Hálás dolog a rajtsorrend végén lenni, ez is segítheti a tovább jutásukat, viszont a szintén ugyanebben a fordulóban versenyző ír horror és a finn „termékelhelyezés95man” továbbjutása kiütheti őket a döntős mezőnyből.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top