ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Csehország

(c) Teki Shine / EBU / ČT

Csehország idén 12. alkalommal vesz részt az Eurovíziós dalfesztiválon. 2007-től kezdtek versenyezni, az első 4 alkalommal nem sikerült döntőzniük. 2016-ban Gabriela Gunčíková-nak sikerült kiállnia a döntő színpadára is az I stand című dallal. Rá két évre sikerült bejutniuk a top 10-be: Mikolas Josef dala, a Lie to Me a 6. helyig jutott a ponttáblán, máig ez a legjobb eredményük. A top 10-et tavaly is sikerült elérnie a Vesna nevű formációnak a My sister’s crown című dallal. Érdekesség, hogy 2019-ben a Lake Malawi – Friend of a Friend című dala a második helyről jutott tovább a döntőbe, ott viszont a 11. helyezést sikerült összehozni. A fentebb említett Mikolas Josef pedig a 3. volt az elődöntőben. Idén a ČT cseh közmédia 6. alkalommal rendezte meg az ESCZ nevű 7 résztvevős nemzeti döntőt, ahol a cseh (30%) és a nemzetközi közönség (70%) szavazott. A szavazatok súlyozásának végén a cseh közönségnél 5. helyezett, de a nemzetközi közönségnél nagy fölénnyel vezető Aiko-t hirdették ki győztesként.

Alena Shirmanova-Kostebelova, azaz Aiko 24 éves énekes-dalszerző, Moszkvában született de nem sokkal később a szüleivel Karlovy Vary-ba költözött. 2015-ben a Cseh-szlovák szupersztár nevű reality/tehetség kutató showban szerepelt, majd ezután az Egyesült Királyságba költözött hogy felépítse zenei karrierjét, jelenleg Brightonban él. Több fesztiválon koncertezett szerte a világon, a Sziget fesztiválon is fellépett már.

A te bocsánatkérésed semmit sem ér amikor minden más ugyanúgy marad. Csendben maradsz amikor erőszakos leszek. Minden más ugyanúgy marad, nevetséges. És túl vagyok rajta, még ha te annyira tele is vagy ezzel. Minden szerelmet magamnak adok, és akkor igazán szabad leszek. Tanulnom kell piedesztálra emelni magam és egyre többen szeretni fognak. Végre megtanultam nem erőltetni dolgokat. Életed szerelme. Csak kérlek ne kérj bármilyen tettet vagy bizonyítékot. Oh ez az irónia, és a büszkeségem hová lett? Nem érzek szégyent de neked kellene, most már tudom.

Ehhez a lázadó dalszöveghez mi illik jobban, mint egy kis punk-pop-rock melódia? Ami talán még működhet is az Eurovízió színpadán, főleg Aiko fesztiválokon beszerzett tapasztalatai alapján. A második elődöntő nagyon pörgősen kezdődik, Csehország az ötödik lesz, ezt a lendületet fogja megtörni az utána következő francia dalbemutató. A nemzeti döntőn sajnos sokszor elfogyott a szusz a koreográfia közben, de lehet hogy a hangosítás is hagyott kivetni valót. Én mindenesetre olyan fura érzésem támadt, hogy a nemzetközi szavazók széttrollkodták a szavazást? De legalább egy előadó győzött, aki el tudja adni magát, és nem bízza a színpadi „piszkos munkát” a berendelt táncosokra. Mindenesetre szerintem csodaszámba menne, ha Csehország idén döntőzne, főleg ha nem lesz a vokál tökéletes és ha ötlettelen lesz a színpadkép.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top