ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Németország

(C) Valentin Ammon/NDR/ARD/EBU

Németország egyike azon országoknak, akik a legelső 1956-os Eurovízión is részt vettek. Minden évben akartak indulni, de az 1996-os évad kifogott rajtuk, amikor 23 ország helyett 33 jelentkezett az Eurovízióra, és egy zsűri két hónappal a fesztivál előtt a pályázók hangfelvételei alapján a zsűri végül 30 dalból kiselejtezett 7-et, így esett áldozatul a német Leon, de a macedón Kaliopi (ESC 2012, 2016) és ráadásul a magyar Delhusa Gjon is a Fortuna című dallal. Németország a csúcstartó 66 részvétele alatt kétszer győzött, 1982-ben Nicole az Ein bißchen Frieden című dallal, majd 2010-ben Lena a Satellite cíművel. A győzelmet követő éveken kívül egy harmadik alkalommal is otthont adtak a fesztiválnak: 1957-ben Frankfurt rendezett Eurovíziót. 2000 óta tagjai a „négyesfogat” országoknak (ez 2011-től ötösfogat lett), akik automatikus döntősök amiért ezen nagy országok (Németország, Franciaország, Spanyolország, Egyesült Királyság és 2011-től Olaszország) adják a legnagyobb anyagi hozzájárulást a fesztivál létrejöttéhez. 11-szer lettek top 3-masok, 9-szer pedig utolsók. Állandó rohanásban vannak a jó helyezésért, pont egy ilyen dallal versenyeznek 2024-ben: Isaak nyerte a német nemzeti döntőt az Always on the Run című dallal.

Isaak Guderian 29 éves énekes-zenész, édesanyja izlandi. Gitáron, zongorán, dobon és ukulele-n játszik. Utcazenészként kezdte 12 éves korában, majd zenekart alapított. 2011-ben az X-Faktor tehetségkutatóban szerepelt, két évvel később koncertszervező céget alapított. A 2020-as pandémia alatt sok zenét szerzett, majd 2021-ben megnyerte a Show Your Talent című tehetségkutatót, ez jelentette az igazi áttörést karrierjében. 2024-ben nem ő volt a legnagyobb kedvenc a német válogatóban, de meggyőzte a közönséget és a nemzetközi zsűrit is, igaz egy csúnya szót ki kellett törölni a dalszövegből.

Biztos hogy nem vagyok átlagos. Ennek ellenére különleges vagyok néhánynak. Nem tagadom ha hibázok, senkit nem érdekel hogy mi jön hamarosan. Minden amit csinálok áldott kiváltság, de nem érzem hogy erősebb lennék tőle. A fejemben ez egy nyerhetetlen játszma. Mindig rohanásban vagyok, közel de sosem érem el, nem tudok kitörni amikor szabad vagyok, elveszve az identitásomban.

Kellemes popdal egy történetről, amiben a főhős mindig próbálkozik valamilyen áttörést, sikert, anyagi jólétet elérni, de valahogy sosem megy, pedig jó lenne, ha valaki tanácsot adna, vagy beajánlaná valahova. Egy tempós de száraz angolszász popdal, ilyenekkel gyakran operálnak a németek. Ez a dal remekül beleillik a 2022-es Malik Harris, a 2019-es S!sters, vagy a 2017-es Levina dalának sorába, egyik sem mondható katasztrofálisnak, de mégis valami spiritusz hiányzott belőle. Hát hiába, a nemzeti válogatón ezt a dalt hozták ki legjobbnak, pedig voltak különcségükkel kitűnő számok (Love on a Budget, Undream You, Katze), de „schlager” dal vagy erős power-ballad is amivel tuti a kényelmes döntő mezőny első felében végeztek volna, de hát Oh Boy… remélem azért nem lesz nulla pontos a végén.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top