ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Csehország

A Napi Eurovízió 2023-as kiadásának következő állomása: Csehország, avagy 2023-tól angolul már hivatalosan is Czechia. Az ország debütálására 2007-ben került sor, ám három évnyi sikertelen próbálkozás után 2009-ben elhagyták az Eurovíziót és csak 2015-ben tértek vissza újra. Azóta mindössze 3 alkalommal voltak kénytelenek a döntőt kihagyni (2015, 2017, 2021), legjobb helyezésüket pedig Mikolas Josef hozta el 2018-ban: a finálé 6. helyén végeztek. Rá egy évre, 2019-ben a Lake Malawi elődöntőjében ezüstérmes lett, a döntőben pedig épp csak lecsúsztak a top 10-ről. Tavaly a We Are Domi formációnak sikerült ismét egy továbbjutó helyet elcsípnie (4.), idén pedig a Vesna együttesen a sor, hogy újra egy remek helyezést szállítson a cseheknek.

A Vesna formáció 2016-ban jött létre. Az együttes énekesnője, Patricie egy csak lányokból álló bandát szeretett volna létrehozni, a nőiességet és a szláv nővériséget ünnepelve. Bára Šůstková (hegedű), Andrea Šulcová és Tanita Yankovová (fuvola) társaságában meg is alakultak.

2018-ban Tanita és Andrea is otthagyta a csapatot, helyettük Olesya Ochepovská (zongora) és Markéta Vedralová (dob) csatlakozott a Vesnához. Ugyanebben az évben megjelent első stúdióalbumuk, a Pátá bohyně (Az ötödik istennő). Patricie egy cseh magazinnak elmondta, hogy az albumot részben a való élet, részben pedig a cseh tündérmesék és mondák ihlették. Lemezük 2018-ban elnyerte az Év felfedezettjének járó trófeát egy cseh zenei díjátadó gálán. A koronavírus idején kezdtek el dolgozni második albumukon, az Anima-n (Állat).

Az ESCZ 2023-t, azaz a cseh nemzeti válogatót idén februárban tartották meg, melyet nagy fölénnyel a Vesna nyert meg, így ők lettek az ország Eurovíziós képviselői. Daluk a My sister’s crown (A lánytestvérem koronája) címet viseli, ami a szláv nővériségről, az szláv nők közötti különleges kapocsról valamint nem titkoltan az ukránok melletti kiállásról szól. A dal érdekessége, hogy az 4 nyelven szólal meg: angolul, csehül, ukránul és bolgárul.

„A lánytestvérem nem fog a sarokba állni, sőt, nem is fog rád hallgatni. Szívében vad és sosem engedné, hogy lekötözd. Ne vedd el koronáját – senkinek nincs joga ehhez. Ő csodálatos, uralkodásra képes, a saját maga királynője és ezt bizonyítani is fogja.

El a kezekkel – senki nem akarja, hogy meghaljanak a fiaink. Nem vagyunk a játékszereid!

Az élet nem egy pénzeszsák. Vér van Istenünk fején, de lelkünket nem lophatod el.

Szép lánytestvérem, erős vagy, bátor és az egyetlen: a korona a tiéd. Add a kezed, ne félj, ússz a nővéreiddel, tengerünkben nincs helye az utálkozásnak.”

Őszinte leszek: számomra ez AZ a mű idén, ami a legtöbb érzelmet kiváltja belőlem és pont emiatt nagy kedvencem is. Nagyon erőteljes, ahogyan a dal négy különböző nyelven szólal meg, a videóklipről és annak (finom?) utalásairól már nem is beszélve. Magyar férfiként is úgy érzem a dalt hallgatva (és énekelve), hogy egy erős szláv nő vagyok. Ti mit szóltok a csehek dalához?

https://www.youtube.com/watch?v=-y78qgDlzAM

About Author

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top