ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Csehország

A Napi Eurovízió 2023-as kiadásának következő állomása: Csehország, avagy 2023-tól angolul már hivatalosan is Czechia. Az ország debütálására 2007-ben került sor, ám három évnyi sikertelen próbálkozás után 2009-ben elhagyták az Eurovíziót és csak 2015-ben tértek vissza újra. Azóta mindössze 3 alkalommal voltak kénytelenek a döntőt kihagyni (2015, 2017, 2021), legjobb helyezésüket pedig Mikolas Josef hozta el 2018-ban: a finálé 6. helyén végeztek. Rá egy évre, 2019-ben a Lake Malawi elődöntőjében ezüstérmes lett, a döntőben pedig épp csak lecsúsztak a top 10-ről. Tavaly a We Are Domi formációnak sikerült ismét egy továbbjutó helyet elcsípnie (4.), idén pedig a Vesna együttesen a sor, hogy újra egy remek helyezést szállítson a cseheknek.

A Vesna formáció 2016-ban jött létre. Az együttes énekesnője, Patricie egy csak lányokból álló bandát szeretett volna létrehozni, a nőiességet és a szláv nővériséget ünnepelve. Bára Šůstková (hegedű), Andrea Šulcová és Tanita Yankovová (fuvola) társaságában meg is alakultak.

2018-ban Tanita és Andrea is otthagyta a csapatot, helyettük Olesya Ochepovská (zongora) és Markéta Vedralová (dob) csatlakozott a Vesnához. Ugyanebben az évben megjelent első stúdióalbumuk, a Pátá bohyně (Az ötödik istennő). Patricie egy cseh magazinnak elmondta, hogy az albumot részben a való élet, részben pedig a cseh tündérmesék és mondák ihlették. Lemezük 2018-ban elnyerte az Év felfedezettjének járó trófeát egy cseh zenei díjátadó gálán. A koronavírus idején kezdtek el dolgozni második albumukon, az Anima-n (Állat).

Az ESCZ 2023-t, azaz a cseh nemzeti válogatót idén februárban tartották meg, melyet nagy fölénnyel a Vesna nyert meg, így ők lettek az ország Eurovíziós képviselői. Daluk a My sister’s crown (A lánytestvérem koronája) címet viseli, ami a szláv nővériségről, az szláv nők közötti különleges kapocsról valamint nem titkoltan az ukránok melletti kiállásról szól. A dal érdekessége, hogy az 4 nyelven szólal meg: angolul, csehül, ukránul és bolgárul.

„A lánytestvérem nem fog a sarokba állni, sőt, nem is fog rád hallgatni. Szívében vad és sosem engedné, hogy lekötözd. Ne vedd el koronáját – senkinek nincs joga ehhez. Ő csodálatos, uralkodásra képes, a saját maga királynője és ezt bizonyítani is fogja.

El a kezekkel – senki nem akarja, hogy meghaljanak a fiaink. Nem vagyunk a játékszereid!

Az élet nem egy pénzeszsák. Vér van Istenünk fején, de lelkünket nem lophatod el.

Szép lánytestvérem, erős vagy, bátor és az egyetlen: a korona a tiéd. Add a kezed, ne félj, ússz a nővéreiddel, tengerünkben nincs helye az utálkozásnak.”

Őszinte leszek: számomra ez AZ a mű idén, ami a legtöbb érzelmet kiváltja belőlem és pont emiatt nagy kedvencem is. Nagyon erőteljes, ahogyan a dal négy különböző nyelven szólal meg, a videóklipről és annak (finom?) utalásairól már nem is beszélve. Magyar férfiként is úgy érzem a dalt hallgatva (és énekelve), hogy egy erős szláv nő vagyok. Ti mit szóltok a csehek dalához?

https://www.youtube.com/watch?v=-y78qgDlzAM

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top