ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Hollandia

Hollandia ezúttal belső kiválasztással jelölte ki képviselőjét a 2023-as liverpooli Eurovíziós Dalfesztiválra. Az országot egy duó képviseli a megmérettetésen, Mia Nicolai és Dion Cooper lobogtatja majd a holland zászlót az Egyesült Királyságban. Az előadók neveit 2022. novemberében egy reggeli rádióműsorban jelentették be, így az első előadók közt voltak, akiknek részvételét hivatlossá tették a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválra.

A duót az egykori Eurovízió-győztes Duncan Laurence és párja, a dalszerző, Jordan Garfield hozta össze. Ők négyen írták meg végül azt a dalt, amely meggyőzte a holland versenydalt kiválasztó szakmai bizottságot. A belső szakmai zsűri tagjai voltak többek között amelybe az AVROTROS főigazgatója, Eric van Stade és a 2021-es Eurovízió műsorvezetője, Jan Smit is. Duncan és Jordan nem sokkal a döntés hivatalos kihirdetését követően bejelentették, hogy a kreatív csapat munkájában is részt fognak venni.

A 26 éves Mia Nicolai Amszterdamban született. Két kislemeze jelent meg, a Set me free és a Mutual needs. Sokoldalú művésznő, szakmai munkássága több művészetre is épít: ötvözi a hegedűt, a zongorát, a drámát és a balettet. Mia 2018-ban kezdett dalokat kiadni, többnyire saját élettapasztalatai inspirálják dalai megírásában. Érdeklődik a divat és a művészetek iránt, saját elmondása szerint olyan művészekben talál ihletet, mint David Bowie. Mia korábban Melbourne-ben is élt, de jelenleg Los Angelest nevezi otthonának.

Dion Cooper 28 éves, Hollandiában született, 15 évesen kezdett el gitározni, azóta zenét ír és énekel. Az elmúlt években szorosan együttműködött a 2019-es Eurovízió győztesével, Duncan Laurence-szel. Közösen készítették el a Blue jeans című dalt, amellyel Dion Duncan 2021-es turnéjának egyik extra produkcióját is szolgáltatta. 2021-ben adta ki első albumát Too young too dumb címmel, emellett számos kislemezt készített, amelyek közül a Fire mára már meghaladta az egymillió streamet.

A holland duó a Burning daylight című dalával fog versenyezni 2023. május 9-én, kedden az első elődöntő második felében. A versenydal premierjére egy titkos holland helyszínen került sor, amelynek során a hivatalos videoklip mellett egy mini-dokumentumfilm is bemutatásra került.

https://www.youtube.com/watch?v=UOf-oKDlO6A

(eurovision.tv, esctoday.com és aussievision.net)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top