ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Hollandia

Hollandia ezúttal belső kiválasztással jelölte ki képviselőjét a 2023-as liverpooli Eurovíziós Dalfesztiválra. Az országot egy duó képviseli a megmérettetésen, Mia Nicolai és Dion Cooper lobogtatja majd a holland zászlót az Egyesült Királyságban. Az előadók neveit 2022. novemberében egy reggeli rádióműsorban jelentették be, így az első előadók közt voltak, akiknek részvételét hivatlossá tették a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválra.

A duót az egykori Eurovízió-győztes Duncan Laurence és párja, a dalszerző, Jordan Garfield hozta össze. Ők négyen írták meg végül azt a dalt, amely meggyőzte a holland versenydalt kiválasztó szakmai bizottságot. A belső szakmai zsűri tagjai voltak többek között amelybe az AVROTROS főigazgatója, Eric van Stade és a 2021-es Eurovízió műsorvezetője, Jan Smit is. Duncan és Jordan nem sokkal a döntés hivatalos kihirdetését követően bejelentették, hogy a kreatív csapat munkájában is részt fognak venni.

A 26 éves Mia Nicolai Amszterdamban született. Két kislemeze jelent meg, a Set me free és a Mutual needs. Sokoldalú művésznő, szakmai munkássága több művészetre is épít: ötvözi a hegedűt, a zongorát, a drámát és a balettet. Mia 2018-ban kezdett dalokat kiadni, többnyire saját élettapasztalatai inspirálják dalai megírásában. Érdeklődik a divat és a művészetek iránt, saját elmondása szerint olyan művészekben talál ihletet, mint David Bowie. Mia korábban Melbourne-ben is élt, de jelenleg Los Angelest nevezi otthonának.

Dion Cooper 28 éves, Hollandiában született, 15 évesen kezdett el gitározni, azóta zenét ír és énekel. Az elmúlt években szorosan együttműködött a 2019-es Eurovízió győztesével, Duncan Laurence-szel. Közösen készítették el a Blue jeans című dalt, amellyel Dion Duncan 2021-es turnéjának egyik extra produkcióját is szolgáltatta. 2021-ben adta ki első albumát Too young too dumb címmel, emellett számos kislemezt készített, amelyek közül a Fire mára már meghaladta az egymillió streamet.

A holland duó a Burning daylight című dalával fog versenyezni 2023. május 9-én, kedden az első elődöntő második felében. A versenydal premierjére egy titkos holland helyszínen került sor, amelynek során a hivatalos videoklip mellett egy mini-dokumentumfilm is bemutatásra került.

https://www.youtube.com/watch?v=UOf-oKDlO6A

(eurovision.tv, esctoday.com és aussievision.net)

About Author

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top