ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Azerbajdzsán

(C) EBU/EUROVISION.TV

Azerbajdzsán 2008 óta vesz részt az Eurovízión, eddig 15 alkalomból 13 döntős helyezést sikerült bezsebelniük. 2015 óta kizárólag belső kiválasztással választják ki indulójukat. Eddig egy alkalommal, 2011-ben arattak győzelmet, és ma is az egyik legszerencsésebb, legsikeresebb országnak mondhatóak a versenyen. Nekik köszönhetünk olyan dalokat, mint a Truth (2019), a Mata Hari (2021), a Skeletons (2017) vagy a Miracle (2016).

A kaukázusi ország idén is belső kiválasztásos módszerrel választotta ki versenydalát, FAHREE nyerte el a lehetőséget, hogy Ilkin Dovlatov mughaménekessel együtt képviseljék az országot az azeri tradicionális zenével a malmö-i nagyszínpadon. FAHREE (Fakhri Ismayilov) 1995-ben született Bakuban. Egy nagyon művészi családban nőtt fel, apja szenvedélyes jazzdobos, nagyapja elismert színész volt. Eredetileg ügyvédnek tanult, azonban a világjárvány ideje alatt sikerült megvalósítania gyermekkori álmát, és azóta a zenének szenteli életét.

Daluk címe Özünlə Apar, azaz ’Vigyél magaddal’. A versenydalt utolsóként mutatták be az idei eurovíziós versenydalok közül, március 15-én. Ez az első dal a versenyen Azerbajdzsántól, amely hosszabb azeri nyelvű részeket is tartalmaz.

Életemet egyedül éltem,
Belül káosz és megoldatlan rejtélyek


Csak veled érzem,
Ahogy az életem terhei csak úgy eltűnnek.
Az összes mélyponton és csúcson át,
A szerelem elvezetett a paradicsom kapuihoz.

Tartsd a szívemet a kezedben, meg van benned, ami kell?
Hurrikánok vadul tombolnak, de te elveszed a fájdalmat,
Minden sebet begyógyítva és láncokat törve.

Gyere, vigyél magaddal, még az ég sem elég széles számomra.
Gyere, vigyél magaddal, még az ég sem elég széles számomra.

A dal a szerelemről szól. Egy egyedülálló férfi története, aki tele van félelemmel. A sok mélypont és káosz után végre megtalálta azt a belülről fakadó erőt, ami kivezeti a sötétségből, mikor a régóta várt személy megfogja a kezét. Mellette úgy érzi,  véget ér a szenvedés, megszűnik a fájdalom. Ez a mélyről jövő szeretet elvezeti őt a paradicsom kapuihoz, ahol lelke végre megnyugvásra talál.

A dal első hallásra lenyűgözött, kifejezetten a gyönyörű, tradicionális azeri hangzásvilágra, a letisztult, könnyed, léleknyugtató dallamra figyeltem fel, melyet modern, elektronikus zenei elemekkel vegyítenek. Tökéletes példája ez annak, hogyan lehet a kor fiatal generációjának eladni egy autentikus dalt úgy, hogy az számukra is sokkal emészthetőbb legyen. FAHREE magabiztos, karakteres énekhangja, a hegedűk játéka és Ilkin Dovlatov mugham éneklése együttesen adják meg ennek a dalnak a harmóniáját.

Pontosan az ilyen melódiák jelentik számomra a dalfesztivál igazi varázsát. Minden évben nagyra értékelem azokat a versenydalokat, amelyekben az országok egyedi zeneiségüket, kultúrájukat mutatják be, és a legfontosabb, hogy a dalok  részben vagy egészben a nemzet nyelvén hangzanak el, így a nemzeti identitás is bemutatásra kerül. Szerencsére, évről évre egyre több ilyen dal mutatkozik be az Eurovízión, és erre láthatóan van is igény. Mindezt alátámasztja az a tény is, hogy idén  a 37 indulóból 17 dal részben vagy egészben, az angoltól eltérő nyelven íródott.

Azerbajdzsán sok kritikát kapott a korábbi években a skandináv szerzők által megírt és megzenésített eurovíziós dalaik miatt, ezért tavaly óta saját útra tértek, ami egy visszafogottabb, ugyanakkor minőségi vonal. Bátor, és merész húzás volt tőlük ez a dalválasztás, de meggyőződésem, hogy jó az irány. Sok fog múlni a színpadon, de szerintem egy emlékezetes, nagyon mély produkciónak leszünk részesei májusban. Ettől a daltól nem világmegváltó szenzációt, pirotechnikát és  katarzist várunk, az erőssége épp az egyszerűségében rejlik. Ha sikerül elérni, hogy a nézőt átjárja az a szeretet és  megnyugvás, amiről a dal íródott, akkor elég szavazatot kaphat a továbbjutáshoz. Az egyébként is igen erős első elődöntő végkimenetele szinte megjósolhatatlan, ugyanakkor személyes megérzésem azt súgja, hogy Azerbajdzsán a tavalyi kevésbé sikeres év után ismét döntőzni fog!
Tipp: döntő, 15-20. hely. Személyes listámon top 5.

Az Özünlə apar című dalt május 7-én, a 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjében, tizenkettedikként hallhatjuk majd a színpadon.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top