ESC Hungary

Eurovízió 2016

Eurovíziós Dalfesztivál 2016: Első elődöntő Freddie-vel ma este!

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv
Élő közvetítések listája
Duna TV: 20:30-tól Elővízió, 21:00-tól élő adás, interneten: http://www.mediaklikk.hu/duna-elo/
Eurovision TV: 21:00-23:05-ig http://www.eurovision.tv/page/webtv?program=213563 vagy https://www.youtube.com/user/eurovision

Ma este kezdetét veszi a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál az első elődöntővel, és Magyarország képviselőjével Freddie-vel, aki a verseny első felében, a 04-es rajtszámmal fog szerepelni. Ma este 18 ország versenyzője fog fellépni, melyekből a zsűri és a közönség a svéd módszerrel összefésült pontok alapján 10-et fog tovább juttatni a szombati döntőbe. Az est két házigazdája a három évvel előtti, szintén svéd rendezés műsorvezetője, Petra Mede, valamint a tavalyi verseny győztese, Måns Zelmerlöw lesz. A magyar kommentátor már évek óta közvetíti a versenyt a helyszínről, Gundel Takács Gábor kommentárjait hallhatják a magyar közvetítés nézői.

A mai este fellépői:

01 Finnország – Sandhja – Sing It Away (Énekeld el)
02 Görögország – Argo – Utopian Land (Utópisztikus ország)
03 Moldova – Lidia Isac – Falling Stars (Hullócsillagok)
04 Magyarország – Freddie – Pioneer (Úttörő)
05 Horvátország – Nina Kraljić – Lighthouse (Világítótorony)
06 Hollandia – Douwe Bob – Slow Down (Lassíts)
07 Örményország – Iveta Mukucsjan – LoveWave (Szerelem-hullám)
08 San Marino – Serhat – I Didn’t Know (Nem tudtam)
09 Oroszország – Szergey Lazarev – You Are the Only One (Te vagy az egyetlen)
10 Csehország – Gabriela Gunčíková – I Stand (Állok)
11 Ciprus – Minus One – Alter Ego (Alteregó)
12 Ausztria – ZOË – Loin d’ici (Messze innen)
13 Észtország – Jüri Pootsmann – Play (Játssz!)
14 Azerbajdzsán – Samra – Miracle (Csoda)
15 Montenegró – Highway – The Real Thing (A valódi dolog)
16 Izland – Greta Salóme – Hear Them Calling (Hallom, hogy hívnak)
17 Bosznia-Hercegovina – Dalal & Deen feat. Ana Rucner és Jala – Ljubav je (A szerelem)
18 Málta – Ira Losco – Walk on Water (Vízen járni)

A szavazás
18 ország vesz részt a versenyen, a szavazáshoz viszont csatlakozik még az automatikus döntősök közül Svédország, Franciaország és Spanyolország is. Ezen országok zsűrijei már tegnap este leadták szavazatukat, ma este pedig a közönségen lesz a sor. Készítettünk egy letölthető szavazási segédletet azok számára, akik szeretnek jegyzetelni a verseny alatt. Részletek itt.

A magyar zsűri tagjai:
A zsűri elnöke Rakonczai Viktor (39) zeneszerző, zongoraművész, zenei producer.
Lotfi Begi (34) zenei producer és DJ
Wolf Kati (41) énekes, a 2011-es Eurovízió magyar résztvevője
Frenreisz Károly (69) zenész, zeneszerző, szövegíró
Novák Péter (45) előadóművész

A szavazásokat összesítő, új „svéd módszerről” mutatunk egy videós segítséget.

Annak ellenére hogy Magyarországon is sokan nem szeretik bizonyos országok egymásra szavazását, a magyar közvetítésben bevett gyakorlat a határon túli nézők buzdítása, hogy szavazzanak a magyar dalra. A verseny szervezői igyekeznek kiszűrni az érvénytelen szavazatokat (például aki Magyarországról külföldi SIM kártyával akar szavazni), illetve szabály, hogy senki sem szavazhat önmagára. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy magyar SIM kártyával nem lehet a 04-es kódot elküldeni a Duna TV-ben a verseny alatt ismertetett telefonszámra. Viszont aki támogatni szeretné a magyar fellépőt, és Magyarország határain kívül tartózkodik, valamint az adott ország SIM kártyájával is rendelkezik, az a következő módon szavazhat. Fontos, hogy a szavazásokat gyűjtő telefonszám vagy SMS szám, vagy kódsor országonként változik. A magyar szavazási telefonszámra/SMS számra nem lehet külföldi SIM kártyáról szavazást indítani. Arra kell készülni, hogy aki a magyar közvetítést nézi, a műsor folyamán legalább egyszer át kell kapcsolnia arra a csatornára, ahol megmutatják a képernyőn az adott ország szavazási telefonszámát (ez a helyi közszolgálati televíziónak általában a főcsatornája szokott lenni). Ezt fel kell írni, majd ismét vissza lehet kapcsolni a magyar közvetítésre, és a szavazás elindításakor a már korábban felírt telefonszámot kell használni. Fontos megjegyezni, hogy az átkapcsolás során pontosan meg kell figyelni, hogy melyik számra kell SMS-t küldeni, és melyik számot kell felhívni a szavazásért. Néhány országban nem telefonszámot, hanem egy kódsort kell megadni, aminek a végén fel kell tüntetni a versenydal kódszámát. Az átkapcsolás során érdemes pontosan tájékozódni a helyi szavazási szabályokról. Fontos dolog, hogy csak a versenyben lévő 18 országból, valamint Svédországból, Franciaországból és Spanyolországból lehet szavazni, a többi országból nem.

Az eddigi gyakorlat alapján nem ingyenesek a szavazások, ez persze országonként változhat. Szintén az eddigi gyakorlat szerint a telefonos alkalmazás használata szavazáskor csak az SMS elküldésének megkönnyítésére szolgált.

Az esélyek
Az idei Eurovízión Oroszországnak a legnagyobb a győzelmi esélye, a fogadóirodák oddszainak összesítése alapján jelenleg Oroszország, Málta,
Örményország, Hollandia, Csehország, Izland, Magyarország, Ciprus, Ausztria és Horvátország fog továbbjutni erősorrendben. Érdekesség, hogy az első elődöntőben az oddszok alapján 10. helyen tovább jutó Horvátország az összesített listán a 23. helyen szerepel, míg a második elődöntőben szintén az oddszok alapján 10. Fehéroroszország jelenleg a 28. A fogadóirodák összesített listáján Magyarország a 19. helyen szerepel.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top