ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Dánia

(c) William Green / EBU / DR

A dánok már a második, 1957-es Eurovízión is részt vettek és nem is kellett sokáig várniuk első győzelmükre, mely 1963-ban következett be. Ezt követően azonban csak az új évezred küszöbén, 2000-ben tudtak újra a dobogó legfelső fokára állni. Legutóbb 2013-ban nyertek, Emmelie de Forest dalával, az „Only teardrops”-szal. 1967 és 1978 között nem küldtek versenyzőt, mert az akkori dán köztelevízió szórakoztatásért felelős osztályának feje úgy vélte, hogy az Eurovízió a továbbiakban már nem nyújt minőségi szórakoztatást. Azonban 1978-ban jobb belátásra tért és így a dánok újra résztvevőivé váltak a nemzetközi versenynek. Az elődöntős rendszer óta előadóik az esetek többségében bejutottak a döntőbe, ám az elmúlt 3 évben elkerülte őket a szerencse és nem sikerült finálés helyet elcsípniük. Idén Saba-n a sor, hogy megtörje ezt a szerencsétlen időszakot, ehhez pedig a Sand (Homok) című dal áll a szolgálatába.

Anna Saba Lykke Oehlenschlæger és ikertestvére, Andrea 1997-ben született Etiópiában. Mindkettejüket adoptálták és mindössze 8 hónaposan már Dániába kerültek új szüleikhez. A középiskola után Koppenhágába költöztek a lányok, Saba modellként és fogfehérítő termékekkel foglalkozó vállalkozóként dolgozott, míg testvére az énekesi és színészi pályán kezdett el tevékenykedni. Dánia idei képviselője 2023 februárjában vette át testvérétől Dionne szerepét a Hair című musicalben, miután Andrea terhes lett. Így mindketten végül a művészi pályán kötöttek ki.

Sabát 2018-ban diagnosztizálták bipoláris zavarral és több alkalommal is kórházba került emiatt – mindezekről a dán DR televíziós csatorna egyik dokumentumfilmjében beszélt. Jelenleg a Danish Depression Association (Dán Depressziós Egyesület) nagykövete. Ő az első színes bőrű queer énekesnő, aki az országot képviseli. Dániában a kisebbségek és az LMBTQ+ közösség egyik példaképeként tekintenek rá, sokakat inspirál az a fajta nyíltság, melyet Saba képvisel.

2024 januárjában jelentették be, hogy az énekesnő is bekerült a Dansk Melodi Grand Prix 2024-es szériájába, amit végül meg is nyert dalával, a Sand-del (Homok). Dalának szerzői között két olyan nevet is találunk, akik nem ismeretlenek az Eurovíziós közegben. Melanie Wehbe két korábbi dalt is írt már a versenyre: a The Mamas formáció „Move”-ját és a dán Leonora „Love is forever”-jét. Sőt, tavaly maga Melanie is részt vett a svéd Melodifestivalenen, a „For the show” című dallal. Jonas Thanderhez pedig a litván Donny Montell 2016-os dala, az „I’ve been waiting for this Night” kötődik, de dolgozott már együtt Pastora Solerrel, Sergey Lazarevvel, Taylor Swifttel vagy éppen Ariana Grande-val is.

Nézzük meg miről is szól Saba idei dala:

 „A tegnap felemészti az elmémet, te és én nem lehetünk együtt jók. Emlékeket szórtunk szét a levegőben – darabkák hevernek mindenhol. Darabkák, úgy, mintha nem érdekeltek volna minket. Ez nem lehet annyira nehéz, mint levegőt venni a víz alatt. Baby, volt, hogy búsak voltunk, de nem láttuk jönni, hogy a semmibe zuhanunk és azt, hogy ez ellen nem tudunk mit tenni. Érzem, hogy kicsúszol a kezeim közül és úgy érzem, hogy homokból építettünk várat. Tegnap még egymás mellett voltunk, ma már csak idegenek vagyunk az éjszakában. Rólunk készült képek hevernek a padlón. Nem, nem tudom ezt a harcot tovább vívni.”

A ”Sand” egy válságba került kapcsolatról szól, melyet az énekesnő már nem bír tovább fenntartani. Úgy érzi, hogy homokvárként fog összeomlani. Általában nem rajongok a Dániát képviselő dalokért, ám idén nagyon is: a top5 listámon van a Sand is. Imádom Saba hangját is, de a kórus rész mindent visz nálam. Ritmusos, modern, elsőre is dúdolást előidéző dal. Nálam biztos továbbjutó.

Ti mit gondoltok Saba daláról, a Sand-ről?

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top