ESC Hungary

A Dal 2016

A Dal 2016 igazi fesztivállá bontakozik ki

Tudósító: Klész Imre
Forrás: MTI/hirado.hu

2012-ben indult el az Eurovíziós Dalfesztiválra szánt produkciót kiválasztó, A Dal című műsorsorozat. A Compact Disco (24. hely az Eurovízió döntőjében), ByeAlex (10), Kállay-Saunders András (5) és Boggie (20) küldése után idén a formátum erőteljesebb megújulását fogjuk látni már most szombaton este. A szabályok hasonlóak lesznek a tavalyihoz, a körítés megújul, új zsűritagok is kapcsolódnak a megújuláshoz. Ráadásul nem csak az eurovíziós képviseletre lesz kihegyezve az egész műsor: más díjakért, elismerésekért is folyik a küzdelem, ami már egy igazi fesztivál ígéretét sejteti.

Az MTI a négytagú zsűri egyik kevésbé közismert tagjával készített interjút. Both Miklós nevét és munkásságát február végére jobban megismerhetjük, mindenesetre megosztott néhány érdekes gondolatot, mely felkeltheti az eschungary.hu olvasóinak figyelmét is.

„A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) is úgy gondolkodnak, hogy a jövőben az eurovíziós versenyen indulás csak az egyik díja legyen A Dalnak, emellett fontossá válhat sok miden más. Magam is örülnék annak, ha a kultúra további zenei területei felé nyitna a műsor, és olyan művészek is jelentkeznének, akik nem kifejezetten a pop műfajában ismertek” – mondta a zeneszerző, gitáros-énekes, a Napra és a Both Miklós Folkside vezetője az MTI-nek.

„Ha A Dal képes megújulni úgy, hogy több presztízsértékű díjat is kínál, nem csak az eurovíziós részvételt, akkor válhat igazán izgalmassá, a legkülönbözőbb zenei területeket megmozdító eseménnyé. Már idén is lesznek új különdíjak, amelyeket A Dal felfedezettje, valamint a legjobb szövegíró kap. Számomra kiemelt cél, hogy a közszolgálati televízió műsora sokkal szélesebb képet tudjon megmutatni, nekem is így volt értelme elvállalni a zsűriben való részvételt” – fejtette ki Both Miklós.

Mint mondta, a nyitás jeleként értékelhető a hazai népzenei színtér egyik régóta fontos szereplője, a Parno Graszt bekerülése.

„Kicsit másképp kell kommunikálnunk, mit tekintünk dalnak, hogy szélesebb körben gondolják úgy, helyük lenne a műsorban”.

Both Miklós szerint nehéz meghatározni, mi működik a színpadon, nagyon sokat nyom például a latban az előadók kisugárzása.

„Nagyjából már tudom, melyik dalról mit gondolok, de ezt befolyásolhatja, milyen hatást tesz rám élőben a produkció. Szerintem a többi zsűritag is így van ezzel” – jegyezte meg Both Miklós, aki Zsédával, Frenreisz Károllyal és Pierrot-val együtt alkotja A Dal idei zsűrijét.

A szombat esti elődöntőben 10 dal fog versenyezni, melyből 5-öt a zsűri szavazatai (köztük ötödik zsűriként a közönségszavazatok átlagos pontszámai) juttatnak a középdöntőbe. A műsor végén egy dalt a közönség „megmenthet”, vagyis tovább juttathat a következő fordulóba.

Aki kíváncsi Both Miklós munkásságára, érdemes megnézni A Zenekar című projektet, ami egy igazi tehetségkereső műsor.

Egy kis stábbal találomra végig járták Magyarország leszakadó részeit zenészek után keresve. A sorozaton keresztül egy egészen izgalmas világ tárul elénk és valóban sikerül az országunkat egy teljesen más oldaláról megismernünk.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top